Izvor: Kurir
10.07.2024 u 16:30
0

PUŠTENA UZ KAUCIJU: Optužena bivša prva dama Francuske

Karla Bruni, bivša prva dama Francuske, optužena je za korupciju i preti joj zatvorska kazna!

Nekadašnja manekenka, koja ima 56 godina, optužena je da vršila pritisak na svedoka koji je optužio njenog supruga Nikolu Sarkozija da je nezakonito primao sredstva za predsedničku kampanju iz Libije. Karla Bruni je puštena uz kauciju i ne sme da kontaktira ni sa kim uključenim u postupak osim sa svojim suprugom.

OTVORENA ISTRAGA O MARIN LE PEN: U septrembru na sudu zbog pronevere EU fondova

Optužbe se odnose na manipulaciju svedocima i pokušaj prevare u vezi sa nelegalnim sredstvima tokom Sarkozijeve kampanje za predsedničke izbore 2007. godine. Za oba dela predviđena je kazna do 10 godina dok kazne idu i do 20 uz otežavajuće okolnosti.

Svedok je potvrdio da je Sarkozi primao milionske nezakonite isplate od režima tadašnjeg libijskog predsednika Moamera Gadafija.

Nikola Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. godine, već je osuđen u još dva slučaja, ali je odlučno negirao krivicu koja mu se stavlja na teret. Sud u Parizu ga je u februaru proglasio krivim za nezakonito finansiranje kampanje za reizbor 2012. godine čime je potvrđena prethodna presuda nižeg suda.

Osuđen je na godinu dana zatvora od čega je polovina uslovno. Njegovi advokati su uložili žalbu Kasacionom sudu, najvišem francuskom sudu, a dok je žalba u toku ne može biti zatvoren.

Tužioci tvrde da je za izbornu kampanju potrošio skoro duplo veći iznos od zakonskog iznosa od 22,5 miliona evra. Sarkozi je potrošio 42,8 miliona evra, ali na kraju je izgubio od Fransoa Olanda.

Bivši francuski predsednik, koji ima 69 godina, proglašen je krivim za korupciju i trgovinu uticajem. Sarkozi je prvi bivši francuski predsednik u modernoj istoriji koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela tokom svog mandata, a povukao se iz politike 2017. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter