Izvor: SPUTNIK
11.07.2024 u 15:07
0

PUTIN UPOZORIO NA ZAPADNE ELITISTE: „Zlatna milijarda″ koristi silu i ucene kako bi sačuvala svoju dominaciju

Zapad pribegava sili, jednostranim sankcijama i ucenama kako bi sačuvao dominantnu poziciju u svetu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Oni (Zapad) danas teže da utvrde nekakav poredak. Uprkos principima međunarodnog prava koriste mere prinude, jednostrane sankcije, selektivnu primenu pravila trgovine, ucene“, rekao je ruski lider, obraćajući se na 10. Parlamentarnom forumu BRIKS.
Kako je istakao, Zapad radi suprotno istorijskoj logici, a često čak i na štetu dugoročnih interesa sopstvenog naroda, namerom da uvede određeni poredak na bazi svojih pravila koji niko nije video, niko nikada nije prihvatio.
Po njegovim rečima, članice BRIKS-a suočavaju se sa otporom država „zlatne milijarde“.

„Napori članica BRIKS-a i drugih zemalja u razvoju nailaze na žestok otpor vladajućih elita država, takozvane „zlatne milijarde“, rekao je Putin.

On je istakao da postoji mogućnost da se u budućnosti stvori parlament BRIKS-a.
„Da, BRIKS još nema svoju institucionalizovanu parlamentarnu strukturu, ali verujem da će u budućnosti ova ideja definitivno biti realizovana“, rekao je Putin.
Predsednik je podsetio da je ove godine broj učesnika foruma porastao na deset, Rusija, kao predsedavajući, ulaže napore da se nove članice efikasno integrišu u mehanizme BRIKS-a.
Ruski lider je rekao da „BRIKS odražava interese i težnje država i globalnog juga i globalnog istoka i pristalica Rusije u celom svetu, a njihov broj je izuzetno veliki i stalno raste“.
„Veliku pažnju posvećujemo povećanju udela nacionalnih valuta u trgovini i investicijama, kao i razvoju bezbednih i pouzdanih finansijskih instrumenata i mehanizama za međusobne obračune“, kazao je Putin.
Deseti parlamentarni forum BRIKS-a održava se 11-12. jula u Sankt Peterburgu. Tema sastanka je „Parlamentarna dimenzija BRIKS-a: Izgledi za jačanje međuparlamentarne saradnje“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter