Izvor: SPUTNIK
12.08.2024 u 15:48
0

PUTINOVA JASNA NAREDBA: Isterajte protivnika iz Kurske oblasti, sa Kijevom nema razgovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak o situaciji u Kurskoj oblasti, rekavši da je trenutno glavni zadatak ruske vojske da istera protivnika sa teritorije regiona.

„Ocena aktuelnih dešavanja treba da bude izneta i to će biti urađeno, ali sada je najvažnije rešavanje aktuelnih zadataka na osnovu prognoza razvoja situacije. Glavni zadatak svakako stoji pred Ministarstvom odbrane: da isteraju protivnika sa naših teritorija i da zajedno sa pograničnom službom obezbede pouzdanu zaštitu državne granice“, rekao je ruski lider.
Jedan od glavnih zadataka u oblasti je i pružanje podrške ljudima, kojima je neophodna pomoć i zaštita, dodao je ruski predsednik.
Putin je ocenio da Zapad ratuje sa Rusijom rukama Ukrajinaca. On je istakao da je oružana provokacija Kijeva na rusko-ukrajinskoj granici ima za cilj jačanje njegovih pozicija na budućim pregovorima, ali je besmisleno voditi pregovore sa Vladom koja izvodi napade na civile, rekao je Putin.

„Sudeći po svemu, protivnik nastoji da poboljša svoje pregovaračke pozicije u budućnosti, ali o kakvim pregovorima može biti reči sa ljudima koji izvode napade na civile, civilnu infrastrukturu ili koji pokušavaju da stvore pretnju po objekte nuklearne energije – o čemu s njima može da se priča?“, upitao je ruski lider.

„Takve akcije imaju glavni vojni cilj, a to je da zaustave ofanzivu naših trupa čiji je cilj potpuno oslobađanje LNR i DNR, teritorije Novorusije“, konstatovao je Putin.
On je dodao da sa Kijevom, koji napada civile i objekte nuklearne energije, nema o čemu da se razgovara.
Putin je poručio da će protivnik dobiti odgovor kakav zaslužuje, te da će svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biti ostvareni.
„Federalna služba bezbednosti, zajedno sa Nacionalnom gardom Rusije, mora da obezbedi režim protivterorističke operacije i efikasnu borbu protiv diverzantskih i izviđačkih grupa protivnika“, rekao je predsednik na sastanku.

Oružane snage Rusije napreduju duž cele linije fronta uprkos provokacijama Kijeva, ocenio je Putin. On je dodao da je tempo ofanzive ruskih trupa na čitavoj kontakt liniji povećan 1,5 puta nakon događaja u Kurskoj oblasti.

Protivnik pokušava da poseje razdor, zastraši Ruse i uništi jedinstvo, zadajući udarac unutrašnjoj političkoj situaciji, kazao je predsednik Rusije.

Situacija u Kurskoj oblasti teška

Kako je rekao v.d. gubernatora regiona Aleksej Smirnov, situacija u Kurskoj oblasti je trenutno teška, pod kontrolom protivnika nalazi se 28 naseljenih mesta.
„U toj zoni se nalazi 28 naselja u kojima živi oko 2.000 ljudi. Ne znamo kakva je njihova sudbina“, rekao je on.
U napadu ukrajinske vojske je poginulo 12 civila, 121 je ranjeno, uključujući 10 dece.
Po rečima Smirnova, protivnik se u Kurskoj oblasti probio u dubinu od 12 kilometara, širina fronta je 40 kilometara.
Takođe je kazao da je pogranično područje regiona do sada napustila 121.000 stanovnika.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter