Izvor: HAPPY BSC
12.09.2022 u 20:40
0

„Rusija polako uvodi svoje operativne snage, sa posebnim ciljem da se južno krilo oslobodi i da se zatvori prilaz Crnom moru“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 201. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Naši sagovornici o najnovijim dešavanjima u sukobu u Ukrajini bili su sociolog prof. dr Ilija Kajtez, general dr Luka Kastratović i Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ilija Kajtez govorio je o „novim momentima“ na frontu, za koje je istakao da postoji nekoliko različitih viđenja.

„Trenutna situacija na frontu je, rekao bih sa nekim malim novim momentima. Desilo se da su ukrajinske snage napravile jednu vrstu, mi bi vojnici rekli jednog taktičkog prodora, koji sam po sebi nije toliko značajan u strategijskom i vojničkom smislu i u smislu rata i ratovanja i ishoda ovog rata, ali je ono što je posebno važno, sa stanovišta ukrajinske strane jeste da je to jedva dočekan prodor, da bi sve zapadne medijske kuće to pokušale da maksimalno izeksplatišu i na taj način pokažu, odnosno da ohrabre sebe i svoje saveznike da je došlo do takozvanog preloma u ratnim dejstvima, što apsolutno nema nikakve realne veze niti realnosti. Tu sada postoji nekoliko različitih viđenja i sagledavanja onoga što se desilo. Jedno je da je ruska strana namerno dozvolila neku vrstu povlačenja i da bi ukrajinske snage koje su izuzetno ukopane u tim fortifikacijama na neki način krenule napred, nekih 50-ak kilometara, da bi se izvukle i da bi onda živa sila ostala nezaštićena i u nekoj sledećoj fazi kada Rusi krenu u kontraofanzivu da će ta sila biti poprilično ranjiva odnosno da će doći do velikih gubitaka ukrajinske žive sile. Drugi momenat je da ruska strana vrši određena pregrupisavanja. Treći momenat je da Amerikanci, koji apsolutno u realnom vremenu dostavljaju podatke ukrajinskim snagama, iz časa u čas, da su primetili da su tu ruske snage nedovoljno skoncentrisane, da su to jedinice koje nisu profesionalna vojska i da je onda na neki način ukrajinska komanda iskoristila priliku tog određenog protivudara“, izjavio je Kajtez.

On je dodao i da mi prosto tajnu diplomatiju ne znamo, već da vidimo samo ono što se događa na terenu.

„U ratu koji traje preko 200 dana nije moguće samo biti u ofanzivi dešava se kao inače u realnom životu, tako i u svakom ratu, da imamo uspone i padove, pobede, taktičke poraze, ili taktička povlačenja… Mi ne znamo šta se dešava izvan arene rata, kakve se vode diplomatske i političke igre, i da li su to možda neki unapred dogovoreni kompromisi da bi se eventualno išlo ka pregovorima. Mi prosto tajnu diplomatiju ne znamo, mi vidimo ono što se dešava na terenu i onda ljudi brzopleto i brzo, a onda nedovoljno korektno i precizno zaključuju ono što će se tek kasnije ispostaviti da u stvari nije tako“, rekao je sociolog.

200 DANA RATA U UKRAJINI u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV!

General dr Luka Kastratović istakao je da su se Rusi organizovano povukli i da, iako situacija može poslužiti predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da ohrabri svoje vojnike, to stvara samo privid njihove nadmoći.

„Videli smo situaciju u kojoj vojnici slikovito pokazuju da je ipak sa ukrajinske strane proređena vatra. I sami zapadni teoretičari rekli su da je na izdisaju njihova pomoć, iako Amerikanci obilato naoružavaju Ukrajinu i dan danas. Videli smo da su Rusi veoma precizni, da su se organizovano povukli da bi izveli iz položaja ukrajinske vojnike. Ovde treba dodati da su se Rusi organizovano povukli, prvo su evakuisali stanovništvo, da stanovništvo ne gine, a treba i pomenuti da je Rusija otvorila 24 ili 25 graničnih prelaza gde je iz Ukrajine prešlo preko 4.000.000 stanovnika, od toga 3.000.000 iz DNR i LNR i negde blizu milion iz ostalih delova Ukrajine. Od toga imamo oko 700.000 dece koja su iz Ukrajine prešla u Rusiju i oko 600.000 motornih vozila, tako da je ovde jedna organizovana aktivnost spašavanja ljudstva koje je ugroženo u Ukrajini, a ovde se daje i negde oko 70.000 tona pomoći hrane koje Rusija svakodnevno dostavlja ruskom stanovništvu na teritoriji Ukrajine i borcima koji se tamo bore. Činjenica je da situacija ide Zelenskom u prilog da privremeno ohrabri Ukrajince i da prikaže kako napreduje, međutim vidimo pregrupisavanje snaga, a i sami Rusi su rekli da oni samo imaju privid da su nadmoćni. Rusija polako sada uvodi svoje operativne snage, sa posebnim ciljem da se južno krilo, Odesa i ostalo oslobodi i da se zatvori prilaz Crnom moru“, konstatovao je general.

„Zaštita stanovnika u Donbasu od neprekidnih dnevnih i neselektivnih napada ukrajinske vojske je morala do sada biti rešena“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Perko Matović istakao je da ne misli da će poslednja dešavanja doneti značajne promene u geopolitičkom smislu.

„Situacija će ostati apsolutno ista, iz prostog razloga što postoji nešto što se servira u javnost zbog javnosti i nešto što se zna u ozbiljnim vojnim i diplomatskim krugovima. Dakle svaki, kako Stejt dipartment, tako i Kremlj ili bilo koji drugi centar moći tačno zna šta se desilo ovde na frontu i zna da ova situacija, iako jeste taktički uspešan ukrajinski udar na ruske snage, ne znači u široj slici ništa i na kraju će Rusija ostvariti svoj interes. To zna i Amerika, to zna i Velika Britanija, to zna i Evropa, i svaka na tu činjenicu reaguje drugačije“, istakao je Matović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter