Izvor: kurir
24.08.2024 u 21:23
0

SABOTAŽA U NATO BAZAMA: Misteriozni dronovi lete, seku se kablovi truje se voda

Norveška je otkrila da je jedna od njenih najvažnijih strateških vazduhoplovnih baza bila meta sabotaže.

Ova vest dolazi u trenutku kada druge evropske avio baze NATO-a, odnosno one u Nemačkoj, prijavljuju incidente, od kojih je jedan deo ostao neobjašnjiv.

Takođe, prijavljuje se i „uznemirujuća aktivnost dronova iznad kritične infrastrukture“.

Ovi incidenti se javljaju usred sve većeg upozorenja o ruskoj aktivnosti na kontinentu, što je deo talasa ‘hibridnog ratovanja’.

Barents Observer je objavio da je presečen kritični komunikacijski kabl povezan sa avio bazom Evenes u severnoj Norveškoj.

Incident se dogodio u aprilu i prijavljen je policiji, ali je tek sada saopšten, jer državni tužioci istražuju šta se dogodilo.

Precizna funkcija kabla nije otkrivena, ali izveštaji ga opisuju kao „deo kritične infrastrukture avio baze„, kao i da je presečen izvan kruga aerodroma.

Norveška policija je potvrdila da je kabl namerno presečen, ali da za sada niko nije optužen, niti su identifikovani osumnjičeni.

 

Smeštena severno od Arktičkog kruga, avio baza Evenes je ključna za odbranu Norveške i Severnog fronta NATO-a.

To je jedna od dve baze Kraljevskog norveškog ratnog vazduhoplovstva (RNoAF) u kojima se nalaze stalne borbene jedinice F-35A, a takođe može da primi flotu pomorskih patrolnih aviona P-8A.

Pored svojih letećih eskadrila, Evenes je dom drugim važnim vojnim jedinicama, uključujući i one odgovorne za vazdušnu odbranu (sa NASAMS projektilima zemlja-vazduh).

Norveška je u prošlosti doživela i druge sumnjive incidente, posebno presecanje vitalnog podmorskog kabla koji povezuje Svalbard sa kopnom Norveške 2022.

Nemačka je imala slične probleme

U međuvremenu, u Nemačkoj su tokom ovog meseca vlasti bile suočene s dva moguća akta sabotaže u različitim avio bazama.

Prvo, kasarna Van, vojni deo aerodroma Keln Bon, na zapadu zemlje, zatvorena je 14. augusta zbog uzbune zbog potencijalne sabotaže lokalnog vodosnabdevanja.

Uzbuna je podignuta nakon što je stražar u bazi pronašao rupu u ogradi u blizini postrojenja za preradu vode u bazi.

Vlasti su rekle osoblju u bazi, koje čini 4.300 vojnika i 1.200 civilnih službenika, da ne piju vodu iz slavine.

U samoj bazi je izvršena pretraga, ali nije pronađen nijedan provalnik.

Snabdevanje vodom je prekinuto jer je sistem pijaće vode pokazao neuobičajene vrednosti„, navodi Teritorijalna komanda nemačkih oružanih snaga u saopštenju za javnost.

Nakon istrage, nemačko Ministarstvo odbrane je saopštilo da nema dokaza da se to dogodilo, a rezultati ispitivanja pokazuju da voda nije kontaminirana.

Na drugim mestima u Nemačkoj, bilo je govora o nedavnim neobjašnjivim aktivnostima dronova na severu zemlje, uključujući i industrijski park u Brunsbetelu, severozapadno od Hamburga, gde se nalazi veliki terminal za tečni gas (LNG).

Zvaničnici u Nemačkoj su rekli da veruju da su letovi dronovima povezani sa „špijunažom u svrhu sabotaže“ i prijavljuju „ponavljane“ letove dronom iznad „kritične infrastrukture“.

Letovi bespilotnih letelica iznad tog područja primećuju se od 8. avgusta, uz izveštaje da je letelice bilo teško pratiti zbog njihove velike brzine i njihovog „približavanja iz pravca mora“.

Vojne baze vrlo visokog stepena obezbeđenosti u SAD-u doživljavaju sve veći broj sličnih „tajanstvenih upada“.

U ovom trenutku ne postoji ništa što bi povezivalo sabotažu kabla u Evenesu i dosadašnji misteriozni incident koji je doveo do uzbune u Gejlenkirhenu sa Rusijom.

Međutim, sve ovo se dešava u trenutku kada NATO sve više upozorava na rizik širenja kampanje sabotaže, uključujući sajber napade, širom Evrope, usled novog talasa hibridnog ratovanja.

U junu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio o onome što je alijansa identifikovala kao „najezdu sabotaže, sajber-napada, instrumentalizovane migracije i drugih neprijateljskih akcija Rusije„.

„Gotovo svaki saveznik je zahvaćen ovim intenziviranjem hibridnih napada Rusije“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu prošlog meseca.

Znamo šta nameravaju i mi ćemo odgovoriti i pojedinačno i kolektivno po potrebi“.

U poslednjih nekoliko meseci došlo je do naglog porasta incidenata ove vrste, za koje se sumnja da su povezani s Rusijom.

Pored Nemačke i Norveške, ovi incidenti su prijavljeni i u drugim zemljama NATO-a, uključujući Češku, Poljsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter