Izvor: Tanjug
12.08.2021 u 11:06
0

SAJBER KRIMINAL u neprekidnom porastu

 Sajber kriminal je u Austriji u prošloj godini ponovo značajno porastao, pokazaje izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova.

PROČITAJTE JOŠ:

ZAPOČNITE DAN UZ „DOBRO JUTRO SRBIJO“ I SAZNAJTE PRVI: Kako su tabloidi dotakli dno u novinarstvu? Koliko su virusi zapravo opasni? Da li su cene stvarno toliko visoke, a novčanici sve prazniji?

CETINJSKI VATROGASCI NA MUKAMA: Požar zahvatio veliki pojas!

VULIN O NAŠIM VATROGASCIMA NA EVIJI: „Tamo gde su Srbi, nije bilo proboja i pada!“

Tako je broj sajber krivičnih dela porastao sa 28.439 prijavljenih slučaja u 2019. na 35.915 u prošloj godini, što je rast od 26,3 odsto.

Glavno krivično delo u ovoj oblasti je prevara preko interneta, s čim u vezi je podneto 18.780 prijava, što je novi rekord, ukazuje generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf.

Pandemija korona virusa je „dala svoj doprinis“ ovom značajnom razvoju, dodao je on.

Izveštaj pokazuje da postoji samo još malo oblasti, a tako i u tradicionalnom kriminalu u kojem digitalizacija i IT ne igra nikakvu ulogu.

Ruf je naveo „Love Scams“ kao primer, objasnivši da se radi o manipulisanju emocijama usamljenih žrtava preko društvenih mreža kako bi se dospelo do njihovog novca.

Isto tako, od početka pandemije, policija je uočila sve više fejk internet prodavnica.

„Sajber kriminal se u proteklih deset godina od nebitnog krivičnog dela pretvorio u jedan od glavnih problema“, kazao je Ruf.

Kada je reč o napadu na podatke ili računarske sisteme uz korišćenje digitalne tehnologije porast prijava je, u odnosu na 2019., čak 69,4 odsto pošto je prošle godine bilo 12.914 prijavljenih slučaja.

Takođe značajni rast beleže i trgovina narkoticima preko Darkneta, onlajn seksualno zlostavljanje dece i sajbermobing.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer istakao je, u saopštenju, da se kriminal sve više premešta na internet.

„Zbog toga je istražni rad na internetu sve bitniji. U policiji smo se posebno fokusirali na ovu vrstu kriminala i udvostručili broj osoblja u toj oblasti“, objasnio je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter