Izvor: Kurir
17.06.2024 u 13:06
2

ŠALJU NAS POD MITRALJEZE KAO MESO: Ruski vojnik u Vovčansku kaže da je 12 od 100 njih iz čete i dalje živo!

Anton Andrejev, ruski vojnik iz pete čete 1009. puka, opisao je turobnu sliku ruske ofanzive u Harkovskoj oblasti na severoistoku Ukrajine.

On je rekao da je njegova jedinica desetkovana i da je samo 12 od 100 vojnika preživelo.

PODOLJAK: „Nema želje da se prekine rat“

Andrejev se žali da su on i ostali preživeli vojnici pod stalnom ukrajinskom vatrom u Vovčansku, glavnoj meti ruskog napredovanja.

– Šalju nas pod mitraljeze, pod dronove, po dnevnom svetlu, kao meso. A komandanti samo viču: „Juriš“ – poručio je Andrejev u videoporuci.

Borbe besne otkako su ruske trupe prešle granicu kako bi otvorile novi front. maja.

U prvoj nedelji ofanzive, ruske trupe uspešno su napredovale, čime je dovedena u pitanje sposobnost Kijeva da se odbrani.

U međuvremenu, Ukrajina je uspela da stabilizuje liniju fronta, pa Zapad više ne strahuje da bi Rusi mogli da opkole Harkov, drugi najveći ukrajinski grad.

– Ne znam hoću li se izvući ili ne, ali ovo moram da kažem kako bih odao počast onima koji su ovde umrli kao meso zbog određenih pojedinaca – rekao je Andrejev.

Njegovu video poruku objavio je Telegram kanal Astra.

– Hodate ulicom i čini se da je sve u redu. Ali onda budete uhvaćeni. Sledi masakr. Tokom prve noći pola ekipe je odmah poginulo – naveo je on.

Ruski državni mediji i visoki zvaničnici još uvek tvrde da njihova vojska napreduje u smeru Harkova, a predsednik Putin je izneo tvrdnju da su ruski gubici „nekoliko puta manji nego na ukrajinskoj strani“.

Još od neuspešne pobune Jevgenija Prigožina prošlog leta, Moskva je počela da uklanja neke od vodećih nacionalističkih glasova kojima je bilo dopušteno da kritikuju ratne napore zemlje.

Zatvoren je Igor Strelkov, popularni bloger i bivši oficir Federalne službe bezbednosti (FSB), koji je postao glasni kritičar načina na koji Rusi ratuju.

Prošlog meseca je uhapšen Ivan Popov, komandant cenjen u Rusiji, koji je govorio o problemima na ratištu.

Uticajni ruski vojni blogeri sada uglavnom podržavaju verziju priče koju zastupa Kremlj i optimistično govore o napretku Moskve i predviđaju kolaps Ukrajine.

Na društvenim mrežama pojavio se niz objava u kojima Rusi traže svoje rođake, nestale tokom ofanzive u Harkovskoj oblasti.

Neki od njih kritikuju vojni vrh, tvrdeći da su vojnici poslati na front nakon što su prošli samo minimalnu obuku.

– Nisam se čuo s bratom od 12. maja kada su poslati u Vovčansk. Zabrinut sam jer je obuka trajala samo nedelju dana. Je li to uopšte legalno? – pita se Jevgenij na društvenoj mreži VKontakte.

Britanski list Gardijan navodi da je, uprkos velikim žrtvama, ukupna podrška ratu u Rusiji i dalje visoka, delimično podstaknuta neprekidnom državnom propagandom i nedostatkom alternativnih gledišta.

Nezavisno istraživanje pokazuje da 79 odsto Rusa podržava akcije Kremlja u Ukrajini.

Međutim, polovina je podržala pokretanje mirovnih pregovora, dok je skoro 40 odsto njih reklo da bi se radije vratili na razdoblje pre nego što je Moskva napala Ukrajinu.

U retkom iskazu nezadovoljstva, grupa Ruskinja čiji su muževi regrutovani u septembru 2022., okupila se ovog meseca ispred Ministarstva odbrane u Moskvi.

 

Vlasti su nedavno pojačale napore za slamanje pokreta poznatog kao „Put kući“, označavajući pokret kao „stranog agenta“, što je izraz koji nosi negativne konotacije još iz sovjetske ere.

Moskva je dosad bila u mogućnosti da popuni svoje trupe bez naređivanja masovne mobilizacije nudeći regrutima velikodušne plate i bonuse.

Uspjela je da regrutuje oko 30.000-40.000 vojnika svakog meseca, prema proceni britanskog Ministarstva odbrane.

Istovremeno, Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, borbenih aviona i protivvazdušne odbrane, a takođe trpi masovne žrtve.

Iako se čini da je ruska ofanziva u Harkovskoj oblasti zaustavljena, ona je uspela da postigne barem jedan cilj, a to je da privuče ukrajinske kritične rezerve u tu oblast, dalje od odbrambenih položaja na istoku, dok ruske snage nastavljaju tamo da napreduju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “ŠALJU NAS POD MITRALJEZE KAO MESO: Ruski vojnik u Vovčansku kaže da je 12 od 100 njih iz čete i dalje živo!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter