Izvor: Alo
21.08.2024 u 21:23
0

SISTEM ULASKA I IZLASKA POČINJE 10. NOVEMBRA: Spisak zemalja koje će morati plaćati ulazak u Hrvatsku

Od maja naredne godine državljani Velike Britanije, kao i državljani zemalja Zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i Moldavije i Ukrajine, moraće da plaćaju taksu za vizu od sedam evra. za ulazak u šengenski prostor, piše Gardijan , a prenosi Slobodna Dalmacija

Ilva Johanson, evropska komesarka za unutrašnje poslove, potvrdila je da će Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (Etias), prema kojem će britanski i drugi građani morati da apliciraju za ukidanje viza pre ulaska u EU, verovatno stupiti na snagu od maja sledeće godine.

ŽELIM DA BUDEM KORISTAN SVOJOJ DOMOVINI: Ruski pukovnik pisao Putinu iz zatvora

Etias će važiti i za državljane drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u EU, poput SAD, Kanade i Australije. Sistem Etias zahtevaće od državljana koji nisu iz EU da podnesu zahtev za putnu dozvolu od sedam evra pre ulaska u šengenski prostor. Dozvola će trajati tri godine, odnosno do isteka pasoša putnika.

Putnici će morati da dostave lične podatke, kao što su adresa i zaposlenje, kao i krivične evidencije i kontakt informacije u zemlji odredišta, putem interneta. Očekuje se da će većina zahteva biti odobrena za nekoliko minuta, ali bi neke odluke mogle da potraju i do 72 sata.

EU je potvrdila da će sistem ulaska i izlaska (EES) za zemlje Šengena početi sa radom 10. novembra.

EES će zahtevati od putnika da dostave biometrijske podatke kao što su otisci prstiju i fotografije lica na granici. Ova mera ima za cilj da kriminalcima ili teroristima oteža ulazak u EU sa lažnim pasošima, piše Gardijan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter