Izvor: 24 sedam
11.09.2024 u 18:53
0

SNIMAK ZAPANJUJUĆE RUSKE FLOTE: Snimljene operacije koje se izvode tokom pomorske vežbe Okean-2024 (VIDEO)

Brodovi su grupisani na nekoliko lokacija u svetu

Rusija je u utorak započela masivnu stratešku pomorsku vežbu nazvanu Okean-2024, koja je planirano da se održi istovremeno u Tihom i Arktičkom okeanu, kao i u Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru.

Vežbe bi trebalo da budu najveće u poslednje tri decenije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U cilju testiranja borbene gotovosti i interoperabilnosti nacionalnih flota i ratnog vazduhoplovstva, vežbe će trajati do 16. septembra. Očekuje se da će trupe simulirati stvarne borbene situacije, rekao je Putin prisustvujući početku manevara putem video-linka.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je seriju video-snimaka koji pokazuju učešće vojske u vežbama. Ruska Pacifička flota je prva izvela masivan zajednički udar na simulirani neprijateljski cilj prvog dana vežbi, saopštilo je ministarstvo. Površinski i podmorski brodovi flote, kao i obalski odbrambeni sistemi ispalili su skoro desetak krstarećih projektila u koordinisanom rafalu.

 

Jedan snimak prikazuje rusku podmornicu B-274 Petropavlovsk-Kamčatski kako ispaljuje krstareću raketu Kalibr-PL dok je pod vodom. Raketa se može lansirati kao torpedo sa cevnog nosača podmornice, a zatim izlazi iz vode i leti ka svom cilju kao obična krstareća raketa.

 

U snimcima se takođe vidi kako se krstareće rakete Oniks i Uran lansiraju iz mobilnih obalnih raketnih sistema Bastion i Bal. Supersonične rakete Oniks su sposobne da pogode mete na udaljenosti do 800 kilometara i mogu da putuju skoro brzinom tri puta većom od brzine zvuka.

U jednom od snimaka fregata ruske Severne flote uspešno je gađala ciljeve na udaljenosti od oko 200 kilometara sa drugim tipom projektila Kalibr, navodi Ministarstvo.

Više od 30 bojnih i pomoćnih brodova ruske Baltičke flote krenulo je u utorak iz svojih baza kako bi učestvovalo u vežbama. Očekuje se da će grupa flote obavljati određene zadatke u Baltičkom moru, saopštilo je Ministarstvo.

U razgovoru sa ministrom odbrane Andrejem Belousovim i komandantima ruske flote u utorak Putin je rekao da bi nacionalna vojska trebalo da bude spremna za svaki potencijalni razvoj događaja usred rastućih geopolitičkih tenzija i da „pouzdano brani“ i suverenitet i interese Rusije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter