Izvor: bbc
22.06.2024 u 18:29
0

SRAVNIĆE GA SA ZEMLJOM: Rusija pokrenula masicni napad na ukrajinski energetski sitem

Ukrajinska energetska postrojenja našla su se pod masovnim napadom Rusije, u poslednjem napadu na elektroenergetsku mrežu zemlje, kažu zvaničnici. Prenosi BBC

Ovo je osmi put da je Rusija izvršila napad na objekte energetske infrastrukture u poslednja tri meseca, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.
Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tokom noći 12 od 16 projektila i svih 13 dronova koje je Rusija lansirala u nekoliko regiona, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Britanski javni servis dalje navodi da su kasnije u subotu zvaničnici u Harkovu na severoistoku Ukrajine saopštili su da su tri osobe poginule, a najmanje 18 povređeno od ruskih navođenih bombi, pri čemu su se u gradu čule najmanje četiri eksplozije.

U napadima na infrastrukturu tokom noći ranjena su dva energetska radnika u centralnom regionu Zaporožja, a oštećena je oprema u zapadnom gradu Lavovu, saopštili su zvaničnici. U jugozapadnom regionu Ivano-Frankivsk, vlasti su prijavile i štetu na kućama i obdaništu.

Rusija je obnovila svoju kampanju udara na ukrajinske energetske ciljeve tokom proleća i ranog leta, što je izazvalo česte nestanke struje širom zemlje. Predsednik Volodimir Zelenski je nedavno rekao da je Moskva uništila polovinu kapaciteta za proizvodnju električne energije u njegovoj zemlji otkako je počela da udara svoje energetske objekte krajem marta.

Dalje u izveštaju BBC piše . Ukrajinske vlasti su u četvrtak saopštile da je sedam zaposlenih ranjeno i da je energetska infrastruktura, uključujući elektranu, oštećena u velikom napadu tokom noći.

NAJDŽEL FARAŽ NA UDARU ZBOG ISTINE: Razbesneo britanske političare zbog izjave o ratu u Ukrajini: „Zna se ko je kriv, dali su mu razlog za napad“

 

 

 

Ukrajina kupuje energiju od Evropske unije, međutim, to nije dovoljno da nadoknadi deficit.
To znači da većina dana uključuje planirano zamračenje širom zemlje kako bi se zaštitila kritična infrastruktura kao što su bolnice i vojni objekti.

„Hitno moramo da zatvorimo naše nebo ili se Ukrajina suočava sa ozbiljnom krizom ove zime“, rekao je izvršni direktor DTEK-a, jedne od najvećih privatnih energetskih kompanija Ukrajine, Maksim Timčenko.

„Moja molba saveznicima je da nam pomognu da odbranimo naš energetski sistem i obnovimo ga na vreme.
Zelenski je više puta pozivao saveznike Ukrajine da pošalju više sistema protivvazdušne odbrane. On je posebno zatražio sedam sofisticiranih sistema protivvazdušne odbrane pod nazivom Patriots od SAD.
Ivan Fedorov, guverner Zaporožja, ponovio je poruku gospodina Zelenskog u subotu ujutro u poruci postavljenoj na Telegram.

„Možemo sa sigurnošću reći: neprijatelj se neće zaustaviti. Ukrajini su potrebni sistemi PVO. rekao je.
Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u četvrtak da će Vašington staviti Ukrajinu na prvo mesto u redu za isporuke Patriot-a, ispred drugih zemalja koje su ih naručile.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter