Izvor: SPUTNIK
11.08.2024 u 13:00
0

SUKOB SA RUSIJOM ĆE BITI ZA PET GODINA: Komandant Bundesvera izneo svoj stav

Nemačka bi trebalo da se priprema za sukob sa Rusijom koji bi, navodno, mogao da se dogodi za pet godina, izjavio je komandant regionalne komande Bundesvera u Hamburgu Mihael Gis u intervjuu za „Velt“.

„Danas smo u Nemačkoj još uvek daleko od uočavanja spoljne pretnje… Ali moj unutrašnji sat vojnika otkucava i govori mi da bi za pet godina trebalo da budemo dovoljno socijalno stabilni kako bi se suprotstavili spoljnoj pretnji“, rekao je Gis, odgovarajući na pitanje o mogućem sukobu sa Rusijom.
Kako je dodao, cela Nemačka treba da bude spremna za rat, jer je to važan zajednički zadatak za politiku, Bundesver, biznis i društvo u najširem smislu.
Gis je napomenuo da bi u hipotetičkom sukobu Rusije i NATO Nemačka igrala ključnu ulogu zbog svog položaja.
U međuvremenu, ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner pokušao je da objasni planirano raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Nemačkoj, rekavši da je to neophodno kako bi se održala ravnoteža u „obuzdavanju Rusija“, prenosi „Velt“.
Kako tvrdi, Nemačka se odavno nalazi u zoni dometa ruskih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Moskva je, podsećamo, više puta isticala da ne predstavlja pretnju ni za jednu članicu NATO.
„Zbog toga nam je izuzetno važno da uspostavimo ravnotežu u obuzdavanju“, precizirao je Lindner.
Istovremeno, nemačka političarka Sara Vagenhet upozorava da će raspoređivanjem američkog oružja u zemlji Nemačka postati glavna meta za ruske rakete.
„To oružje ne zatvara rupu u odbrani, ono je ofanzivno zbog čega Nemačka rizikuje da se pretvori u glavnu metu za ruske nuklearne rakete“, kazala je ona u intervjuu za RND.
Kako je dodala, postoji razlog zašto nijedna evropska država nije rasporedila te rakete na svojoj teritoriji.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter