Izvor: SPUTNIK
14.05.2024 u 16:41
0

SVET NA NOGAMA: Susret godine Putin u Kini 16. i 17. maja

Predsednik Rusije Vladimir Putin boraviće u poseti Kini 16. i 17. maja, na poziv kineskog lidera Si Đinpinga, saopštio je Kremlj.
„Lideri Rusije i Kine detaljno će razmotriti čitav niz pitanja sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, odrediće ključne pravce daljeg razvoja rusko-kineske praktične saradnje, a takođe će razmeniti mišljenja o najaktuelnijim međunarodnim i regionalnim problemima“, saopštio je Kremlj.
Nakon sastanka Putina i Si Đinpinga planirano je potpisivanje zajedničke izjave dvojice lidera i niza bilateralnih dokumenata.
Ističe se da će Putin i Si Đinping prisustvovati svečanoj večeri povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Program posete predsednika Rusije predviđa njegov sastanak sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćjangom, tokom kojeg se očekuje razgovor o pitanjima bilateralne saradnje u trgovinsko-ekonomskoj i humanitarnoj sferi“, navodi Kremlj.

Pored Pekinga, ruski lider će posetiti i Harbin – administrativni centar pokrajine Hejlungđang gde će učestvovati u ceremoniji otvaranja osmog rusko-kineskog EKSPO i četvrtog Rusko-kineskog foruma o međuregionalnoj saradnji. Putin će se takođe se sastati sa studentima i profesorima Harbinskog politehničkog univerziteta.
Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Kine koje je saopštilo da će lideri Rusije i Kine tokom Putinove posete razgovarati o saradnji u različitim oblastima, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima. Ističe se da će dodatne informacije biti naknadno objavljene.
Poseta Kini biće prva međunarodna poseta ruskog lidera nakon pobede na predsedničkim izborima u martu.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter