Izvor: sputnik
07.06.2024 u 22:38
0

SVET PUCA PO ŠAVOVIMA: Kremlj- Trenutna situacija ne može da se poredi sa Kubanskom krizom – tada je sistem bio stabilan

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da trenutnu situaciju u svetu nije moguće uporediti sa Kubanskom raketnom krizom u odnosima između SAD i SSSR tokom 60-ih godina prošlog veka budući da je tadašnji bipolarni sistem bio stabilan, dok sada sve puca po šavovima.
Kako je rekao, zapadne države provociraju Rusiju na nuklearnu eskalaciju konstantno podižući ulog i eskalirajući retoriku u ovoj oblasti, dok rusko rukovodstvo uzima u obzir ovaj faktor prilikom donošenja odluka, kazao je Peskov u intervjuu za list RBK na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Peskov je naveo i da SAD, uprkos činjenici da su gigantska ekonomska sila i najveća vojna država, gube poziciju svetskog lidera. Međutim, u celom tom procesu, kako je naveo, u Vašingtonu smatraju da je sada trenutak da unište Rusiju, dok je Ukrajina u celom tom procesu samo jedan mali instrument kako bi se to postiglo.

Amerika više ne kontroliše svet

Amerika više nije u stanju da kontroliše ceo svet i da bude hegemon, centri ekonomskog razvoja su sa Zapada prešli na Jugo-istok, kazao je Peskov i obrazložio to činjenicom da na tom delu planete živi daleko više ljudi.
„Gde je više ljudi, tržište je veće, samim tim je i tempo ekonomskog rasta brži. Indija, Kina, to su zemlje gde je najveći rast“, naglasio je Peskov.
Takođe je rekao i da je većina država u svetu protiv dominacije Zapada, bilo da je reč o politici ili ekonomiji. To su pre svega zemlje globalnog Juga koje, prema rečima Peskova, teže ka multipolarnom svetu i protiv su neokolonijalizma i političkih pritisaka.
Osvrnuo se i na pitanje BRIKS-a rekavši da interes zemalja ka članstvu u toj organizaciji je daleko veće nego što ta BRIKS trenutno može da primi. Upravo iz tog razloga se sada stvara format „zemlja-partner BRIKS-a“ koji će biti testiran za zainteresovanim zemljama za vreme dok Rusija bude predsedavala tom organizacijom.

Samit o Ukrajini u Švajcarskoj – povod za histeriju Zelenskog

Samit o Ukrajini koji će biti održan u Švajcarskoj neće doneti ništa sem što će izazvati histeriju kod predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kazao je Peskov.
Prema njegovim rečima, tamo će ljudi moći da čuju mnogo različitih, snažnih i emotivnih izjava, ali taj događaj neće dati nikakav rezultat.
„Ta platforma omogućiće Zelenskom da još malo prohisteriše na račun teške situacije u kojoj se našla Ukrajina. Njegova retorika u kojoj krivi brojne zemlje zbog malih količina naoružanja koje one isporučuju Kijevu je svakim danom sve glasnija u odnosu na to koliko se situacija na frontu pogoršava“, naveo je Peskov.
Portparol Kremlja je takođe rekao i da Moskva ne isključuje mogućnost da će u Švajcarsku na konferenciju doputovati i predsednik SAD Džozef Bajden budući da su tamo mogući, kako je rekao, „brojna iznenađenja“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter