Izvor: sputnik
28.06.2024 u 21:09
0

TRAMP I BAJDEN SUROV OKRŠAJ: Debakl američke navodne demokratije

Posle duela Trampa i Bajdena glavni utisak je da je navodna američka demokratija doživela debakl, a ta forma debate u kojoj se raspravlja dva minuta pa minut dovela je do toga da kandidati govore kako su oni najbolji a da je onaj drugi nikakav, kaže za Sputnjik analitičar Branko Pavlović.

Donald Tramp i Džozef Bajden ni o jednoj temi nisu izneli nijedan sadržinski odgovor jer je forma debate takva da ne možete ozbiljno da pričate i onda se samo iznose vrednosni sudovi i nema rasprave ni o čemu, dodaje Pavlović.

Isprazna Trampova pobeda – debakl liberalne demokratije

„U ovom trenutku u Iranu, gde se takođe održavaju izbori, biće pet debata, svaka po četiri sata, zato što je to ozbiljno društvo koje ozbiljno raspravlja o ozbiljnim problemima. A s debatom Bajdena i Trampa moj osnovni utisak je da je ovo debakl liberalne demokratije u celini, a u okviru toga da je Tramp dobio ovu debatu, istina potpuno isprazno, ali je dobio. Nema nikakve sumnje. A vidim i da je već ozbiljno podignuta tenzija da se zahteva od Bajdena da se povuče.“
Pavlović smatra da je posle prve debate Tramp mnogo povećao šanse da postane predsednik SAD zato što ovakav Bajdenov nastup njegove potencijalne birače vodi u apstinenciju.

Moguće da se Bajden povuče

Zato je i moguće da će se Bajden povući iz kampanje i da će Skupština Demokratske stranke izabrati drugog kandidata, dodaje Pavlović.
„Svi oni koji su ga orkestrirano podržavali sada orkestrirano podižu kampanju sa pritiskom da se on povuče. I sigurno ćemo to gledati narednih dana i videćemo na šta će to da izađe. Ali to je potpuno svejedno. Pokazalo se da ni na jedno pitanje, ni unutrašnje – inflacija, dug u Americi, ni spoljno – Ukrajina, Kina, Bliski istok, ni jedan ni drugi kandidat nemaju blagu predstavu šta je koren problema i kako ga treba rešavati.“
Komentarišući Trampovu izjavu da bi vrlo brzo rešio ukrajinsku krizu, Pavlović kaže da i jedan i drugi manje–više znaju da će se Ukrajina „završiti do novembra, snagom činjenica na terenu“ i zato ne ulažu mnogo u tu priču.
„Čak mislim da će Tramp dobiti podršku krupnog kapitala oko napada na Kinu, a da će Ukrajinu staviti sa strane. Tramp, u suštini hoće da kaže: Ja kad bih došao na vlast prebacio bih finansiranje tog sukoba na Evropljane i doviđenja. I u tom smislu je on napravio odstupnicu za Amerikance, ali nema tu nikakvog stvarnog razumevanja bilo čega. Čuli ste da on kaže – da sam ja bio predsednik do toga ne bi ni došlo. Zašto? Zato što bi me Putin respektovao pa nikad ne bi ni krenuo u tom pravcu. A kao što znamo i tokom njegovog mandata od 2016. do 2020. nisu se stvari poboljšavale u Ukrajini nego su se pogoršavale za Ruse, za bezbednost, za celu tu priču.“

Duel bez rukovanja

U tom smislu Amerika sasvim sigurno izlazi iz ukrajinskog sukoba a jedina je razlika u tome što Tramp o tome priča sada, a demokrate bi, ako bi dobile mandat, pričale o tome 5. novembra, dodaje Pavlović.
Demokrate kao poražena strana u Ukrajini ne mogu da uđu u izbore sa tom pričom, ali čim prođu izbori, Ukrajina više nikoga na Zapadu neće interesovati, zaključio je Pavlović.
Debata Džozefa Bajdena i Donalda Trampa pokazala je duboke podele u američkom društvu pred novembarske predsedničke izbore. Oštre međusobne optužbe obeležile su prvi duel u istoriji u kojem su učestvovala dva predsednika SAD.
Trampov štab proglasio je pobedu u debati u kojoj su se kandidati sporili „ko je najgori predsednik u istoriji SAD“. Mlak nastup Bajdena doneo nove nevolje stratezima njegove kampanje pa i zapadni mediji navode da već i demokrate razmatraju njegovu smenu.
Debata je okončana bez pozdrava učesnika.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter