Izvor: TANJUG
26.10.2024 u 15:35
0

TRAMP UVEREN DA BI SPREČIO NAPAD HAMASA NA IZRAEL: Da sam ja bio predsednik, do ovoga ne bi došlo

Bivši lider SAD smatra da je njegov stav prema Iranu bio ključan

Republikanski predsednički kandidat na izborima u SAD Donald Tramp rekao je podkasteru Džou Roganu da bi, da je bio na funkciji, sprečio prošlogodišnji upad Hamasa u Izrael 7. oktobra.

ANKETA CNN: Tramp i Haris izjednačeni sa 47 odsto podrške

Tramp je istakao da je, kada je bio predsednik SAD od 2017. do 2021, njegov pristup bio da „radi stvari koje ga ne čine popularnim, ali su ispravne“. Prema njegovim rečima, jedan od primera takvog pristupa bio je njegov tretman Irana.

Tramp je 2018. jednostrano povukao Vašington iz značajnog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), kojim je Iran odustao od svog vojnog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija, i umesto toga uveo niz novih ograničenja Teheranu.

– Iran je švorc. Rekao sam Kini „ako kupujete naftu iz Teherana, ne možete poslovati u SAD ni pod kakvim okolnostima“. Hteo sam da budem hladan sa Kinom. Neki ljudi misle da bi to bila dobra ideja u svakom slučaju – rekao je bivši lider Amerike, tvrdeći i da je upozorio „mnoge zemlje“ da će im, ako kupe „ijedan barel nafte“ iz Irana, biti zabranjen pristup američkom tržištu.

– Zbog toga je Iran bio švorc. Nisu imali novca za Hezbolah, nisu imali novca za Hamas. Uopšte ne bi bilo napada na Izrael da sam ja bio predsednik – rekao je Tramp.

Tokom upada Hamasa u Izrael, ubijeno je oko 1.200 ljudi, a oko 250 je uzeto kao taoce. U tekućoj vojnoj operaciji koju je Zapadni Jerusalim pokrenuo u Pojasu Gaze kao odgovor na napad do sada je poginulo najmanje 42.847 ljudi, a ranjeno je 100.544, saopštilo je ministarstvo zdravlja izolovane enklave koja je više od godinu dana svakodnevno napadana.

Rano u subotu, 26. oktobra, izraelska vojska je objavila da je izvršila udare na Iran, pogodivši otprilike 20 vojnih lokacija u zemlji u znak odmazde za raketni napad Teherana na Izrael ranije ovog meseca. Iran je potvrdio bombardovanje, ali je rekao da je rezultiralo samo „ograničenom štetom“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter