Izvor: 24sedam
15.09.2024 u 07:46
0

U AUSTRIJI KOLAPS: Sneg na visinama, poplave u nizijama (VIDEO)

Vanredno stanje zbog kiše

Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji na snazi je vanredno stanje, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe zbog obilnih padavina.

Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji pogoršala se sinoć.

U Valdfirtelu, oko 120 kilometara severozapadno od Beča, očekuju se poplave, koje se u proseku dešavaju svakih 100 godina.

– Naredni sati će biti veliki test za naše hitne službe i brojne sunarodnike. Naročito se u Valdfirtelu očekuju izazovi istorijskih dimenzija – upozorila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Kako je navela, 42 opštine su sada proglašene za područja katastrofe, a evakuacije su u toku. Oko 4.750 pripadnika vatrogasne brigade imalo je više od 640 intervencija.

Prema trenutnim prognozama, vanredna situacija će biti na snazi do utorka uveče, preneo je austrijski javni servis ORF.

160 intervencija zbog oluje

U pokrajini Donja Austrija, vatrogasna brigada je u petak tokom noći izašla na 160 intervencija, uglavnom zbog štete koju je izazvala oluja.

Najjača kiša se očekuje na području od Beča, Donje Austrije i Burgenlanda preko Gornje Austrije, većeg dela Salcburga i Gornje Štajerske do Tirolske nizije.

Austrijske železnice su u četvrtak upozorile na „odstupanja i kašnjenja u saobraćanju vozova“ i pozvale putnike da do nedelje ne kreću na put bez preke potrebe.

Nekoliko puteva je blokirano zbog oborenog drveća ili pokvarenih vozila, a Grosglokner High Alpine Road, zatvoren je iz bezbednosnih razloga.

Muke i zbog snega

Delove Austrije okovao je sneg, a na visinama iznad 1.400 metara pao je sneg visine od preko metar, javio je austrijski list Hojte.

„Ono što su u nizijama kiša i poplave, na visinama iznad 1.400 metara, kao što je Obertauern, pao je sneg visine metar“, naveo je austrijski list u subotu veče.

Kako je počela da pada noć, tako je sneg padao i u nižim predelima, već na visinama od 500 metara, dok je na višim planinskim predelima na Alpima zatrpao automobile i zakrčio prolaze ispred privatnih kuća. Sneg pada i u višim delovima Švajcarske.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter