Izvor: 24SEDAM
06.09.2024 u 22:22
0

UBISTVO NA ZAPADNOJ OBALI: Izraelci upucali američku državljanku!

Vlada SAD je zatražila istragu o smrti svoje državljanke, oglasio se Stejt department

Izraelski vojnici ubili su američku državljanku tokom protesta protiv širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, preneo je Gardijan.

Kako navode svedoci, izraelske snage upucale su 26-godišnju Ajšenur Ezgi Ejgi u glavu.

Medicinski izvori su potvrdili da je aktivistkinja hitno prevezena u bolnicu Rafidija u Nablusu i smeštena na odeljenje intenzivne nege, gde je podlegla povredama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Husam Zomlot (@hzomlot)

Stejt department je potvrdio smrt svoje državljanke i zatražio istragu o njenom ubistvu.

– Duboko smo uznemireni tragičnom pogibijom američke državljanke, Ajšenur Egzi Ejgi, na okupiranoj Zapadnoj obali i naša srca su uz njenu porodicu i prijatelje. Kontaktirali smo vladu Izraela i tražili više informacija, uz zahtev o istrazi povodom incidenta – rekao je portparol Nacionalnog saveta Bele kuće Šon Savet, preneo je NBC News.

Na fotografijama njenog pasoša koje kruže internetom se navodi da je rođena u Turskoj, a tursko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da ona ima tursko državljanstvo.

Ankara: Ubistvo aktivistkinje počinili okupatorski izraelski vojnici, odgovaraće za to

Tursko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo današnje ubistvo aktivistkinje.

– S dubokom tugom saznali smo za ubistvo naše državljanke, koje su počinili okupatorski izraelski vojnici u Nablusu na Zapadnoj obali – navodi se u saopštenju turskog Ministarstva, preneo je TRT Balkan.

Ministarstvo je takođe izrazilo saučešće porodici aktivistkinje Ejgi.

– Osuđujemo ovo ubistvo koje je počinila Netanjahuova vlada. Izrael pokušava zastrašiti one koji priteknu u pomoć Palestincima i one koji su uključeni u mirnu borbu protiv genocida. Ova politika nasilja neće uspeti – navodi se.

Ministarstvo je dodalo da će izraelske vlasti i njihove bezuslovne pristalice „neizbežno“ odgovarati pred međunarodnim sudovima.

Bajden: Ako naudite Amerikancima, odgovorićemo

Američki predsednik Džo Bajden je ranije ove godine izdao saopštenje povodom smrtonosnog napada dronom u Jordanu u kom su poginula tri pripadnika američke vojske u kom navodi da „Sjedinjene Države ne žele konflikt“.

– Ne želimo konflikt ni na Bliskom istoku, niti bilo gde druge, ali neka bude jasno svima koji pokušaju da nam naude, ako naudite Amerikancima, odgovorićemo – rekao je Bajden.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar