Izvor: Alo
09.09.2024 u 20:24
0

UDAR NA PUTINA IZNUTRA: Telegram kanali gore

Jedan ruski proratni vojni bloger indirektno je kritikovao predsednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini u postovima koji su u međuvremenu uklonjeni, sugerišući da Kremlj još nije uspeo da stavi pod kontrolu sve ruske vojne blogere.

Naučni centar Instituta za proučavanje rata (ISV) izvestio je tokom vikenda da je nekoliko vojnih blogera opisalo kako Kremlj angažuje odabrane vojne blogere da „regulišu širenje informacija u Rusiji“ i pokušava da natera kritičare da se samocenzurišu iz straha od kazna.

Vojni bloger Jegor Guzenko, koji ima više od 300.000 pretplatnika na svom Telegram kanalu, objavio je u nedelju seriju video snimaka u kojima je kritički govorio o ruskom rukovodstvu, navodi ISV u svojoj najnovijoj analizi.

„Već si star, uskoro ćeš umreti“

Anton Geraščenko, bivši savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, takođe je objavio jedan snimak u nedelju.

Na snimcima je rekao da „u Kremlju sede izdajnici” i da „nepodobni ljudi”, poput zatvorenog bivšeg ruskog vojnog komandanta Igora Girkina, poznatijeg po nadimku Strelkov, koji je žestoko kritikovao način na koji se vodi rat u Ukrajini. vođeni, „uklonjeni su i smešteni iza rešetaka“.

Girkin, koji se borio u Ukrajini 2014. godine, kada je Kremlj anektirao poluostrvo Krim, priveden je u svojoj kući 21. jula ove godine. On je objavljivao komentare u kojima kritikuje rusku vojnu strategiju i neuspehe otkako je Putin pokrenuo sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Nekoliko dana pre hapšenja, Girkin je ruskog predsednika nazvao „kukavički osrednjim” i rekao da Rusija neće preživeti još jedan Putinov mandat.

„Sve su to jebeni izdajnici. I onda mi neko kaže, zar se ne plašiš da pričaš tamo i tako dalje, možeš da budeš u zatvoru“, rekao je Guzenko.

„Pa zašto nas sve strpate u zatvor, pobijte nas. Ima nas mnogo. Mi smo cela država. A vas gomila sedi. Već ste stari, uskoro ćete umreti. A mi smo mladi. Shvatićemo šta treba da se uradi i ja se neću predomisliti u vezi cele ove priče“, nastavio je on.

Poruke su obrisane

„Sada nas strpate u zatvor i ubijate“, dodao je on. Ove poruke su kasnije obrisane.

ISV kaže da takvi incidenti ukazuju na to da Kremlj „pokušava da regrutuje vojne blogere ili ih natera na autocenzuru, za razliku od agresivnije politike direktne cenzure“.

„Prvo objavljivanje kritičnih video snimaka blogera pokazuje da Kremlj nije uspeo da kooptira ili ućutka ceo ruski informativni prostor, ali kasnije povlačenje video snimaka na kanalu sugeriše da je Kremlj uspeo da primora blogere (i njihove administrativni timovi) da se samocenzurišu iz straha od kazne“, dodao je istraživački centar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter