Izvor: Kurir.rs
18.09.2023 u 11:36
0

NEBENZJA SUROVO ISKRENO: Ukrajina ne uspeva da nagovori svet da podrži mirovni plan Zelenskog

Pred sutrašnji početak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, istaknuti ruski zvaničnik pri ovoj organizaciji govorio je kratko o ukrajinskoj krizi.

RUSIJA KOJA JE SPASILA 700.000 DECE KRŠI DEČJA PRAVA? NEBENZJA oštro napao GUTEREŠA i UN

Kijev ne uspeva da nagovori neutralne zemlje i međunarodne organizacije da prihvate mirovni predlog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, kaže danas za „RIA Novosti“ predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

„Što se tiče susreta na temu takozvane ‘formule mira’ Zelenskog, koliko mi znamo, Kijev kao i pre bezuspešno pokušava da nagovori neutralne zemlje i međunarodne organizacije da podrže realizaciju stavki njegovog plana“, izjavio je on pred sutrašnji početak Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Ipak, ruski diplomata ističe da on ne vidi nikakve dokaze koji bi potvrdili da su Ujedinjene nacije u celini prihvatile predlog Zelenskog, jer je i generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš više puta govorio o tome da bi rešavanju ukrajinske krize trebalo pristupi bespristrasno.

Zbog toga, kako dodaje, kada međunarodna zajednica čuje da plan Zelenskog navodno ima međunarodnu podršku onda to što čuje javnost treba da uporedi sa činjenicama, uključujući, na primer, i ono što piše u nedavnoj deklaraciji G20, koja nije osudila Specijalnu vojnu operaciju.

O takozvanom mirovnom planu ukrajinskog predsednika prošle nedelje detaljnije je govorio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Više o tome pročitajte ovde.

Rusija i Severna Koreja pouzdani partneri

Rusija nastavlja kontakte sa Severnom Korejom i razvoj saradnje na više nivoa, nikakva rezolucija SB UN to ne može da zabrani, rekao je Nebnzja i dodao da je nedavno oslabljenje sankcija Pjongjangu usled epidemije kovid bilo podstrek za obnavljanje kontakata sa Moskvom.

Za Rusiju je Severna Koreja važan sused i partner s kojim je vezuju prijateljski odnosi dugi nekoliko decenija, ističe Nebenzja.

Severnokorejski lider Kim Džong Un nedavno ne posetio Rusiju, sastao se ruskim predsednikom i sa vojnim vrhom Ruske Federacije.

Govoreći o sankcijama koje su UN uvele Severnoj Koreji, Nebenzja ističe da je Zapad izmišljenim predlozima prekinuo rad na projektu rezolucije Rusije i Kine koja je imala za cilj da smanji sankcije. U kontekstu situacije na Korejskom poluostrvu Rusija je uvek apelovala na poštovanje postojećih rezolucija u celosti, međutim, politički i humanitarni delovi rezolucije nisu sprovedeni, dodaje on.

Uprkos uzdržanosti koju je pokazao Pjongjang, Zapad nije preduzeo mere da ublaži ograničenja, naprotiv, zajedno sa svojim saveznicima neprestano prete i uvode nove nezakonite restriktivne mere, pojašnjava Nebenzja.

Naime, Rusija i Kina su 2021. godine podnele Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o delimičnom ukidanju sankcija protiv Severne Koreje, s obzirom da nije sprovodila nuklearna testiranja od septembra 2017. godine i da je od 2018. uvela moratorijum na takva testiranja, kao i na lansiranje raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih raketa.

U rezoluciji se isticala teška ekonomska situacija i teški uslovi života poslednjih godina u toj zemlji, i bilo je navedeno da će SB UN „pozitivno da razmotri mogućnost prilagođavanja sankcija protiv Severne Koreje“ u svetlu njenog poštovanja rezolucija.

Eksperti Komiteta za sankcije Saveta bezbednosti UN u kojoj se nalaze predstavnici zapadnih zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju ne potvrđuju izjave o navodnom transferu oružja Pjongjanga Moskvi, dodaje Nebenzja.

„Postoji dosta spekulacija o ovoj temi. Sve spekulacije repliciraju zapadni mediji“, pojasnio je odgovarajući na pitanje o reakciji Moskve na optužbe SAD da Severna Koreja isporučuje oružje Rusiji.

Sporazum o žitu
Izjave svetske organizacije da spas od gladi u pojedinim delovima sveta navodno zavisi od Crnomorske inicijative su neistinite, istakao je Nebenzja.

Demantovao je i tvrdnje da je navodno povlačenje Rusije iz Sporazuma o žitu dovelo do povećanja u cenama na tržištu hrane, naprotiv, one nastavljaju da opadaju.

Međutim, konsultacije o Crnomorskoj inicijativi između ruske strane i UN se nastavljaju, dodaje on.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i njegov tim nemaju snage i sredstva da reše sistemske probleme sa sprovođenjem ruskog dela Sporazuma o žitu, iako se zaista trude, pojašnjava on.

Iako je sporazum i saradnja stala, ruska strana „ne sedi skrštenih ruku“ i nastavlja da pruža stvarnu pomoć najnerazvijenijim zemljama Afrike, Azije i Bliskog istoka, kako je predsednik Rusije i obećao.

Vladimir Putin je naveo jasne uslove za povratak Rusije Crnomoskoj inicijativi, podseća Nebenzja i dodaje da nije u pitanju ucena, kako to pokušavaju daedstave na Zapadu, već zahtev da ispune obećanja koja su dali pre godi prnu dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter