Izvor: Happy BSC
29.12.2022 u 20:52
0

VELIK SPOR IZMEĐU BRISELA I AMERIČKE NAFTNE KOMPANIJE: Energetski div tuži EU zbog poreza na ekstraprofit

Američka multinacionalna naftna i gasna kompanija ExxonMobil podnela je tužbu protiv EU zbog poreza na ekstraprofit, objavili su britanski mediji. Energetske kompanije zarađuju puno više na prodaji nafte i gasa zahvaljujući skoku cena koji su podstakli oporavak ekonomije od kovida-19 i zabrinutost za snabdevanje nakon što je Zapad uveo Rusiji sankcije zbog rata u Ukrajini.

Evropske vlade pokušavaju da zaštite kompanije i građane od visokih troškova energije, tražeći istovremeno nove izvore prihoda za finansiranje mera pomoći. U takvom je okruženju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u septembru objavila plan, koji predviđa „krizni doprinos“ velikih proizvođača i dobavljača nafte, gasa i uglja u vidu poreza na ovogodišnji ekstraprofit.

BESMISLENOST SANKCIJA EU PREMA RUSIJI:Brisel od marta platio Moskvi 106 milijardi dolara za sirovine

Brisel je predložio da plaćaju porez od 33 odsto na ovogodišnju dobit, ako je više od 20 odsto veća od proseka u prethodne tri godine. Američki energetski div tvrdi da je Brisel prekoračio zakonska ovlašćenjai, nazivajući meru „kontraproduktivnom“. Porez obeshrabruje ulaganja i potkopava poverenje ulagača, stoji u tužbi koju je ExxonMobil podneo protiv EU pred Opštim sudom u Luksemburgu.

Na sastanku s investitorima početkom decembra glavni finansijski direktor procenio je da bi EU porez kompaniju koštao „više od dve milijarde dolara“. Kompanija je objavila u oktobru da je u trećem kvartalu zaradila gotovo 20 milijardi dolara. Evropska komisija saopštila je da „prima k znanu“ Exxonov pravni zahtev i dodala da je „na Opštem sudu da presudi u tom slučaju“. Ministri EU procenjuju da bi im porez na ekstraprofit mogao doneti 140 milijardi evra prihoda.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter