Izvor: Happy BSC
29.12.2022 u 20:20
0

JOŠ JEDNA GLAVOBOLJA ZA AMERIKU: Kina započinje vojnu saradnju sa zemljama zaliva

Kinesko ministarstvo odbrane signaliziralo je svoju spremnost za jačanje vojne saradnje sa zalivskim državama u cilju promovisanja “mira u svetu”. Objava je usledila nekoliko nedelja nakon što je predsednik Si Điping prisustvovao prvom samitu kinesko-arapskih država i samitu Veća za saradnju Kine i Persijskog zaliva u Saudijskoj Arabiji.

PUKOVNIK TAN IZJAVIO: Zajednička vežba pokazala odlučnost Rusije i Kine da doprinesu globalnom miru

Na pitanje novinara o “osam zajedničkih akcija” koje je Si predložio na sastancima, portparol Ministarstva odbrane Tan Kefei rekao je: “Kineska vojska voljna je da sarađuje s vojskama arapskih zemalja” kako bi “zajednički promovisali globalne bezbednosne inicijative ,” između ostalog. Dublje veze pozitivno bi doprinele “izgradnji kinesko-arapske zajednice sa zajedničkom budućnošću”, dodao je Kefei.

Portparol je opisao kinesku vojsku, kao i one arapskih naroda, kao “važne snage za održavanje svetskog mira i stabilnosti”. Napomenuo je da Peking i regionalne sile dele vojnu tehnologiju i održavaju zajedničke vežbe poslednjih godina. Prema Kefeiu, ova “plodonosna saradnja” pomogla je u izgradnji “strateškog međusobnog poverenja” između Kine i arapskih zemalja.

Predsednik Kine Si bio je u službenoj poseti Rijadu na poziv kralja Salmana od 7. do 10. novembra. Govoreći na kinesko-arapskom samitu, princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman otkrio je da su vođeni razgovori o “stvaranju zone slobodne trgovine između Kine i zemalja Persijskog zaliva”. Pored toga, zalivske države i Kina potvrdile su planove za zajednički rad na rešavanju “problema bezbednosti hrane i energije”, kao i saradnju u vezi s lancima snabdevanja, dodao je prestolonaslednik.

Kao rezultat toga, Peking i Rijad potpisali su niz sporazuma i memoranduma o razumevanju. Kineski šef države takođe je održao odvojeni sastanak sa svojim egipatskim kolegom Abdelom Fatahom el-Sisijem.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter