Izvor: 24 sedam
13.08.2024 u 08:08
0

VIŠE OD 560 VATROGASACA SE BORI SA VATROM KOD ATINE: Grčka traži pomoć EU

Do jutros se vatra proširila na jug i buktila na nekoliko frontova, uključujući selo Gramatiko, drevni grad Maraton, primorsku opštinu Nea Makri i planinu Penteli severno od Atine

Evropska unija saopštila je danas da će četiri zemlje članice poslati vatrogasce u Grčku da se bore sa velikim požarom u predgrađu Atine, na zahtev grčke vlade.

– Mehanizam EU za civilnu zaštitu aktiviran je na zahtev grčkih vlasti – rekao je portparol EU Balaž Ujvari, u saopštenju za javnost, precizirajući da će Italija, Francuska, Češka i Rumunija poslati vatrogasce.

Više od 560 vatrogasaca gasi požar

Više od 560 vatrogasaca uz podršku dobrovoljaca, 17 aviona sa vodenim bombama i 15 helikoptera bore se sa ogromnim šumskim požarom koji je izbio juče u 15 časova po lokalnom vremenu u blizini Varnavasa, 35 km severno od Atine

Do jutros se vatra proširila na jug i buktila na nekoliko frontova, uključujući selo Gramatiko, drevni grad Maraton, primorsku opštinu Nea Makri i planinu Penteli severno od Atine.

Najmanje 11 gradova i sela evakuisano

Jaki vetrovi stalno menjaju pravac plamena. Najmanje 11 gradova i sela je evakuisano.

Vatrogasni avioni prestali su sa radom tokom noći i nastavili u ponedeljak ujutro. Policija je pomogla u evakuaciji, a pojedini stanovnici su noć proveli u skloništima. Najmanje tri bolnice u Penteliju su evakuisane.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter