Izvor: Kurir
03.06.2024 u 08:22
0

ZBOG OVE REČENICE LIBKE JE IZGUBIO ŽIVOT: Njegovo ubistvo je bio šok za sve u zemlji!

Pre pet godina desničarski ekstremista je u Kaselu ubio Valtera Libkea, političara iz Hrišćanskodemokratske unije (CDU), a to prvo ubistvo političara u Nemačkoj nakon 2. svetskog rata šokiralo je ljude u zemlji i inostranstvu.

Ubistvo Valtera Libkea bilo je šok za celu zemlju: 2. juna 2019. godine, predsednik gradske vlade u Kaselu, u Hesenu, ubijen je iz neposredne blizine ispred svoje kuće. Libke je imao 65 godina.

Ubrzo se ispostavilo da je počinilac desničarski ekstremista, koji je kao motiv za zločin naveo Libkeovu podršku izbeglicama. U januaru 2021. godine osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Jedna rečenica i njene strašne posledice

2015. godine, kada su mnoge izbeglice, uglavnom iz Sirije i Avganistana, dolazile u Nemačku, Libke je održao brojne informativne sastanke u svom okrugu, tražeći podršku i empatiju. U oktobru iste godine, na jednom od sastanaka koji je prekinut uz povike ispunjene mržnjom, Libke je izjavio:

„Želim da poručim ovim suflerima, koji dobacuju, da svi oni, koji toliko preziru naše vrednosti i ono što iz tih vrednosti proizilazi, imaju slobodu da napuste našu zemlju.“

Zbog te rečenice Libke je dobio brojne pretnje smrću – i na kraju izgubio život.

Ubistvo zbog podrške izbeglicama

Lorenc Blumentaler radi u Fondaciji „Amadeu Antonio“, koja se bori protiv političkog nasilja i desničarskih ekstremista. Fondacija je dobila naziv po 28-godišnjem Angolcu Amadeu Antoniju, koji je krajem 90-tih ubijen od strane desničarskih ekstremista. O ubistvu Valtera Libkea, Blumentaler za DW kaže:

„U suštini, ovako nešto nismo videli od posleratnog perioda u Nemačkoj. Ipak, reakcija je bila iznenađujuće mlaka. Posebno u Libkeovoj stranci CDU. Treba se prisetiti da je tog nemačkog konzervativca hladnokrvno ubio desničarski ekstremista.“

Drugačija percepcija u inostranstvu

Vladini okruzi, poput onog u Kaselu kojem je Libke predsedavao, postoje u četiri nemačke savezne pokrajine. Zadatak tih institucija je da objedine zadatke države i postignu praktična poboljšanja. U ovom slučaju to je bilo zbrinjavanje i smeštaj mnogobrojnih izbeglica. Libke je bio na čelu gradske uprave Kasela od 2009.

Blumentaler se priseća da su nakon njegovog ubistva reakcije u Nemačkoj i inostranstvu bile vrlo različite: „Pažnja međunarodne štampe bila je mnogo veća. Procene su se potpuno razlikovale. U Nemačkoj je to mnogima bio samo jedan incident desničarskih ekstremista, dok je našim međunarodnim partnerima bilo jasno da se radi o „desničarskom terorizmu protiv države“.

Ne dozvolite da vas zastraše

Libke je iza sebe ostavio suprugu i dva odrasla sina. Sada, pet godina nakon zločina, porodica apeluje na političare da ne dozvole da ih zastraše uprkos sve većem broju napada. U izjavi porodice se kaže: „Ostanite čvrsti, ne odstupajte od svojih uverenja i stavova, niste sami.“ Takođe, Libkeova porodica je zatražila bolju zaštitu za političare.

Konstantin fon Noc, stručnjak za unutrašnjo-politička pitanja parlamentarne grupe Zelenih, kaže da pismo porodice šalje uznemirujuće signale i u razgovoru za DW dodaje: „Istovremeno, ljudima koji se volonterski i profesionalno angažuju za našu demokratiju i opšte dobro, treba više podrške. To bi moglo da se ostvari kroz nezavisna savetovališta, veću prisutnost policije, reviziju postojećih zakonskih propisa, kao i neophodnim pooštravanjem propisa“.

Blumentaler: „Skoro svako može postati meta“

Napadi na političke funkcionere postali su sve češći u poslednjih pet godina, posebno protiv izabranih političarki i političarau lokalnim zajednicama, koji su prirodno manje zaštićeni nego članovi savezne vlade. To je izuzetno zabrinjavajući trend, iako nemaju svi napadi tako strašne posledice kao što je to bila likvidacija Valtera Libkea.

Blumentaler kaže: „Rekao bih da gotovo svaka osoba, koja zastupa demokratske vrednosti, može biti ugrožena. Granice kontrole i suzdržavanja su potpuno srušene. Svaka osoba, koja se zalaže za demokratske i ustavne vrednosti i koja javno istupa, može postati meta.“

Krivična dela protiv službenih lica su se utrostručila

To je jedan od razloga zašto je teško pronaći ljude koji žele da se angažuju za svoje zajednice: „Nedavno smo na lokalnim izborima u istočnoj Nemačkoj videli da demokratske stranke imaju problem i da se bore da popune svoje liste.“ Savezni nemački ured za borbu protiv kriminala (BKA) sada je objavio da se broj krivičnih dela protiv izabranih političkih predstavnika i predstavnika državnih institucija utrostručio u poslednjih pet godina.

Zabeleženo je 5.400 napada i prestupa. Šef BKA, Holger Minh, je za dnevni list „Tagescajtung“ (TAZ) rekao da je srećom samo mali deo tih prestupa bio težak akt nasilja. Ali: „Takvo nasilje može da eskalira – sve do pokušaja ili izvršenja ubistva – kao što smo doživeli u slučaju Valtera Libkea.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter