Izvor: SPUTNIK
05.08.2024 u 17:34
0

ŽESTOKA TUČA ULTA ORTODOKSNIH JEVREJA I POLICIJE: Prekršena tradicija stara 76 godina (VIDEO)

Veliki sukobi odigrali su se danas pored kancelarije za regrutovanje u izraelskom gradu Tel Hašomeru. Izraelski mediji javili su da su stotine ultraortodoksnih Jevreja protestovale protiv namere regrutacije članova njihove zajednice.

U junu je izraelski Vrhovni sud presudio da vlada može da regrutuje u vojsku i ortodoksne Jevreje. Većina Izraelaca i Izraelki mora da služi vojsku, ali to se ne odnosi na ortodoksne verske zajednice.
Od osnivanja Izraela 1948. godine jevrejski muškarci koji proučavaju Toru dobijaju godišnjeodlaganje služenja vojske do 26. godine, kad seu potpunosti oslobođaju te dužnosti.

Time se tadašnjoj grupi od 400 mladića omogućilo da uče svete tekstove i održe jevrejske tradicije, većinom izgubljene u holokaustu.
Ali danas ultra ortodoksnu zajednicu čini 1,3 miliona ljudi, osnaženu činjenicom da njihove žene rađaju prosečno šestoro dece, u odnosu na 2,5 koliko iznosi državni prosek.
Samo prošle godine od služenja vojske oslobođeno je 66 hiljada članova te zajednice.

Danas bi se prvih 900 članova ortodoksne zajednice, prethodno izuzetih iz vojske, trebalo javiti kancelariji za regrutaciju. Kako piše „Tajms of Izrael“, više duhovne vođe zabranile su članovima svoje zajednice odlazak u kancelarije za regrutaciju.
Očekuje se da će intenzitet protesta da raste do kraja dana, a policija je preventivno najavila da će neki obližnji putevi biti blokirani za saobraćaj.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter