Izvor: Telegraf
29.08.2021 u 11:38
0

VESIĆ NAJAVIO: Beograd dobija skver Milene i Gage, a evo ko će još dobiti park i spomenik!

Ulicu će, na inicijativu Aleksandra Vučića, dobiti jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine.

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda ulicu će dobiti Ljuban Jednak, jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine, Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće skver Milene i Gage, park će dobiti Mika Oklop, a spomenike Mihailo Pupin i Dušan Radović, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da su inicijativu da Ljuban Jednak dobije ulicu podneli Aleksandar Vučić u svojstvu građanina i građani Busija, preneo je Gradski sekretarijat za informisanje.

PROČITAJTE JOŠ: 

Novak Đoković ima priliku da na predstojećem US openu uđe u istoriju tenisa!

Talibani spremni da preuzmu kontrolu nad aerodromom!

Danas vernici proslavljaju svetog mučenika Mirona i svetog mučenika Patroklea!

STOKIĆ: Vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti!

– Od sutra dosadašnja Imotska ulica u Gradskoj opštini Voždovac preimenuje se u Ulicu Ljubana Jednaka, Srbina koji je jedini preživeo u jednom od najsvirepijih i najmonstruoznijih pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaške vlasti izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi – rekao je Vesić.

Istakao da će se pred odbornicima naći i predlog odluke da se javnoj površini na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja dodeli naziv Skver „Milene i Gage“, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću i podsetio da je taj predlog on lično predložio kao građanin. Dodao je da će na njegov predlog park u Bulevaru kralja Aleksandra br. 84 na uglu sa ulicom kneginje Zorke dobiti naziv Park Mile Oklopa.

– Spomenik na Topličinom vencu dobija Dušan Radović. Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Inicijalni odbor, koji čine akademik Matija Bećković, prof. dr Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i prof. dr Zorica Hadžić, i ona će sutra biti prihvaćena – rekao je Vesić.

Dodao je da će Mihajlu Pupinu, naučniku i pronalazaču, biti podignut spomenik ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu.

– Poziciju spomenika predložio je Elektrotehnički fakultet imajući u vidu da se nalazi ispred objekta Tehničkog fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra 73 u Beogradu, koja se nalazi u okviru kulturnog dobra i koja predstavlja prvi namenski zidan objekat za smeštaj tehničkih fakulteta – objasnio je Vesić.

On je rekao da će Beograd nastaviti da neguje kulturu sećanja na sve važne događaje iz naše istorije kao i pojedince koji su dali doprinos razvoju kulture i društva našeg grada.

– Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuva – poručio je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter