Izvor: ALO
23.06.2024 u 09:47
2

32 GODINE OD NAJZNAČAJNIJE SRPSKE POBEDE U RATU: Ovako je Srpska vojska potukla neprijatelja do nogu!!

32 godine od Bitke za Koridor 1992.

Vojska Republike Srpske zajedno sa jedinicama Srpske Vojske Krajine uspostavila je koridor sa Srbijom, kroz Posavinu, čime se omogućilo redovno snabdevanje zapadnih srpskih zemalja. Bitka za Koridor 1992. godine predstavlja jedno od najznačajnijih vojničkih ostvarenja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i najveću operaciju Vojske Republike Srpske (VRS) sprovedenu tokom rata u Bosni i Hercegovini protiv Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) u Bosanskoj Posavini. Operacija je trajala od 24. juna do 6. oktobra i imala za cilj ponovno uspostavljanje putne veze između zapadnog i istočnog dela Republike Srpske.

Neposredni povod za delovanje bila je smrt dvanaest novorođenčadi u banjalučkoj klinici za dečije bolesti zbog nedostatka kiseonika u inkubatorima, što je predstavljalo samo jedan od brojnih tragičnih događaja koji su se dešavali u tom periodu. Zauzimanjem Dervente prekinut je i poslednji put koji je spajao zapadni deo Republike Srpske sa istočnim delom, što je uzrokovalo značajne probleme u snabdevanju Banjaluke i okoline.“Slušali smo ‘Radio Krajinu’ kada je javljeno da je umrla 11. beba.

HITNO! RHMZ izdao hitno upozorenje za celu Srbiju!

 

Posle te vesti niko od nas više nije drugačije ni razmišljao, već: Mi moramo završiti to, bez obzira šta će se desiti nama“, naglasio je zamenik komandanta i poslednji komandant jurišne jedinice „Vukovi sa Vučijaka“ Miro Šikarac.U junu 1992. godine, snage Vojske Republike Srpske, vojske Republike Srpske Krajine i Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Krajine krenule su u napad na agresora i za samo dva dana, nakon žestokih borbi, izvršile proboj koridora. Bitke za oslobođenje Posavine vođene su do 6. oktobra, a dan kasnije neprijatelj je zvanično potučen, što je predstavljalo odlučujući trenutak u ovoj bitci.

Učesnici bitke za oslobođenje Posavine navode da su vojnici VRS telima štitili prve kamione koji su sa lekovima i kiseonikom krenuli ka Banjaluci, što je jasan pokazatelj humanosti i hrabrosti vojnika u teškim trenucima. Takođe, svedoci ističu da su tada prvi put videli da vojska plače, što svedoči o emotivnom teretu koji su nosili tokom ovih događaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “32 GODINE OD NAJZNAČAJNIJE SRPSKE POBEDE U RATU: Ovako je Srpska vojska potukla neprijatelja do nogu!!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter