Izvor: Kurir
08.09.2024 u 09:25
0

BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI BEZ ZAKAZIVANJA: Evo šta građani mogu da iskontrolišu

U svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji danas će biti organizovana nova akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda za građane Srbije, kao i sistematski pregledi za decu.

U akciji učestvuje i Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS), odakle su poručili da će u nedelju, 8. septembra svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osuranja, moći da obave besplatne preventivne preglede u sklopu organizovane akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije.

PRAVOSLAVCI DANAS SLAVE SVETE MUČENIKE ADRIJANA I NATALIJU: Ovo su običaji i verovanja

Pregledi će se obavljati u periodu od 8 do 17 časova, u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, iz Ulice Koste Torodovića.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije građani će moći da obave sledeće preglede:

  • pulmološki pregled
  • tumor marker- CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein)
  • merenje krvnog pritiska
  • provera nivoa šećera u krvi
  • EKG pregled
  • Kompletna krvna slika
  • Ultrazvučni pregled abdomena

Pregledi se ne zakazuju.

Ministarsto zdravlja i Unverzitetski klinički centar Srbije ovim putem pozivaju građane, da iskoriste ovu priliku, učestvuju u nedeljnoj akciji i obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Pored toga, kako je prethodno saopštilo Ministarstvo zdravlja, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Mirsad Đerlek naglasio je da je cilj ove akcije da do kraja godine budu obavljeni preventivni pregledi svih pacijenata populacione grupe starije od 40 godina.

– Krećemo od bolesti koje su najzastupljenije, to su maligne bolesti, provera tumor markera najčešće zastupljenih karcinoma. Kod muškaraca to su debelo crevo i prostata, kod žena, dojka i uterus. Moramo obratiti pažnju da pregledamo kardiovaskularni sistem, imamo sve više obolelih, a nažalost i ljudi koji gube živote zbog kardiovaskularnih bolesti – naglasio je Đerlek

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar