Izvor: Kurir
16.08.2024 u 08:43
0

BROJ MLADIH OBOLELIH OD RAKA RASTE: Ključni faktor koji izaziva kancer je OVA HRANA

Svetski onkolozi primetili su poslednjih godina rast broja obolelih od raka među mladima, a dr Nikolas Devito nedavno je izneo zastrašujući podatak - svaki njegov novi pacijent ima manje od 45 godina, dok tu promenu pripisuje konzumiranju ultra prerađene hrane!

Sa ovom konstatacijom slaže se i naš onkolog profesor dr Vladimir Kovčin koji kaže da u Srbiji postoji stalni porast broja obolelih od svih vrsta kancera među veoma mladom populacijom.

KAKO SE PRIJAVITI ZA POMOĆ OD 20.000 DINARA: Svi detalji na jednom mestu

Sve mlađi pacijenti oboljevaju i u Srbiji, pojašnjava on, kao što je to slučaj i u svetu, a potvrđuje i da je vodeći uzročnik raka zagađeno okruženje, između ostalog i prerađena hrana koju konzumiramo.

Tri faktora u našem okruženju najčešći izazivači raka

Prof. dr Kovčin objašnjava da je nažalost veoma teško pronaći objašnjenje za porast obolelih od raka u Srbiji. Ipak, navodi da je jedan od ključnih razloga okruženje u kom danas živimo – kakav vazduh udišemo, kakvu vodu pijemo i kakvu hranu jedemo.

„Potrebno je da štetni faktori kulminiraju kako bi izazvali rak. Recimo, stariji sugrađani poput naših baka i deka, živeli su u drugačijem vremenu kada okolina nije bila toliko zagađena. Bilo je manje hemije u hrani, vodi i vazduhu. Takođe, kada smo mi bili deca nismo bili toliko izloženi kancerogenim materijama u okruženju, pogotovo ne hrani tretiranoj pesticidima i konzervisanoj hrani“, pojašnjava sagovornik.

Kada je u pitanju nasledni faktor, prof. dr Kovčin navodi da o njemu ne možemo govoriti kao primarnom, jer na primer, kod raka debelog creva nasledni faktor može biti izazivač u 5 do 7 procenata.

„Osnova je u velikom zagađenju koje je oko nas i toj kumulaciji s kojom smo u kontaktu svaki dan. Kada dođe do kritične količine razvija se karcinom. Naravno jedan od bitnih faktora je i stres koji remeti imunitet, a imunitet je zadužen za ubijanje malignih ćelija, ali kada je oslabljen one uspevaju da izbegnu imunološki razvoj“, pojašnjava nam.

Hrana koju jedemo puna hemije i aditiva koji izazivaju kancer

Ipak, jedan od ključnih faktora jeste obrađena hrana koju jedemo. Dr Kovčin kaže da nažalost nije problem samo prerađena, već i hrana koja se označava kao „dugotrajna“ i „konzervisana“ jer su pune aditiva.

„Naše majke su išle na pijacu i kupovale sveže voće i povrće i spremale obroke. Danas je sve dugotrajno, tretirano aditivima, konzervisano. Životinje se tretiraju hemijskim anabolicima kako bi imale što više mesa, te to meso koje kupujemo sadrži hormone koji su štetni. Zadržavaju se, ulaze u organizam i razvijaju kancer“, navodi dr Kovčin.

Koji kanceri su najčešći zbog ovakve hrane

On pojašnjava da od tako tretirane hrane najčešće dolazi do raka u digestivnom traktu, poput:

  • raka jednjaka
  • pankreasa
  • jetre
  • creva

Ipak, ovakva hrana može uzrokovati i druge karcinome zbog kumulacije i mogu da obole svi organi.

„Tu imamo tumore urotrakta, bubrega, mokraćne bešike jer se te štetne materije izlučuju putem mokraće. Takođe, zabluda je da se od pušenja najlakše razvija rak pluća. Pušenje i te kako utiče na rak digestivnog trakta, dojke i urotrakta„, navodi sagovornik.

Koje namirnice spadaju u veoma prerađenu hranu

Britanska fondacija za kardiovaskularne bolesti objavila je spisak primera namirnica koje spadaju u veoma prerađenu hranu, sa najviše štetnih sastojaka koje utiču na razvoj kancera:

  • sladoled
  • šunka
  • kobasice
  • hleb koji se proizvodi masovno
  • neke žitarice, uglavnom sa dodatom bojom i zaslađivačima
  • biskviti
  • gazirana pića
  • voćni jogurt
  • instant supe
  • neka alkoholna pića poput viskija, džina i ruma
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter