Izvor: EUpravo zato
14.08.2024 u 07:50
0

DODATNI RADNI STAŽ ZA SVE MAJKE: Na troje dece idu dve dodatne godine staža

Sve majke u Srbiji koje su rodile treće dete, imaju pravo na poseban staž u trajanju od dve godine. Pravo na poseban staž, nešto manji, imaće i majke koje su rodile jedno ili dvoje dece. Evo i gde možete da se prijavite i šta vam je potrebno da ostvarite ove benificije

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju donosi promene za majke u Srbiji. Prema ovom zakonu, žene koje rode prvo ili drugo dete steći će pravo na poseban staž koji će biti primenjen od 2032. godine, dok majke sa troje dece odmah dobijaju uvećanje staža, koje poboljšava obračun penzije, ali te dve godine ne mogu se računati za ranije penzionisanje.

Pravo na poseban staž, po članu 60 Zakona o PIO, ima osiguranik – žena koja je rodila treće dete i po tom osnovu uračunava se u posebni staž vreme u trajanju od dve godine.

„Da bi se ovaj staž regulisao, potrebno je da osiguranica podnese zahtev za priznavanje posebnog staža po osnovu rođenja trećeg deteta nadležnoj filijali Fonda PIO prema mestu prebivališta“,  rekli iz Fonda PIO za Blic biznis.

Zahtev može da se odštampa sa sajta  PIO Fonda  ili da se preuzme u filijali. U okviru obrasca zahteva nalazi se spisak potrebne dokumentacije.

Ako su ispunjeni zakonom predviđeni uslovi, donosi se rešenje i priznaje pravo na poseban staž, nakon čega se, po pravnosnažnosti rešenja, registruju podaci u bazi matične evidencije Fonda.

Izmenama i dopunama Zakona o PIO iz 2014. godine predviđeno je da se ženi koja je rodila jedno dete uračunava poseban staž u trajanju od šest meseci.

Ukoliko je rodila dvoje dece dobija dodatni staž u trajanju od godinu dana, s tim što ova odredba počinje da se primenjuje od 1. januara 2032. godine.

Kako su pojasnili iz PIO Fonda, poseban staž nije staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju, ali ulazi u penzijski staž, odnosno u ukupno ostvaren staž. Poseban staž se uzima u obzir prilikom obračuna penzije i utiče na određivanje visine penzije.

Kako će to uticati na visinu penzije?

Za buduće penzionerke, poseban staž će značiti viši koeficijent koji se obračunava na kraju, što praktično znači kao da je žena radila dve godine duže. Ovaj viši koeficijent donosi veću penziju.

Primera radi, ženi koja je ostvarila 30 godina radnog staža, računaće se da je ostvarila 32.

Prema primerima na sajtu paragraf, žene koje su otišle u penziju na osnovu 20 godina radnog staža i kojima je određena penzija 30.000 dinara, sa posebnim stažom od dve godine penzija bi im bila 33.000 dinara, to jest oko 10 odsto viša.

Takođe, ukupno trajanje staža ne može da bude veće od 45 godina, pa treba obratiti pažnju da se uračunavanjem posebnog staža ova granica ne prelazi.

11 dece ili troje – isto se računa

U praksi, žena koja je rodila 11 dece imaće ista prava kao i ona sa troje dece kada je u pitanju poseban staž. Tačnije, broj dece neće uticati na određivanje posebnog staža.

Majka sa 11 dece moći će da ostvari poseban staž za treće dete, a ako uđe u penziju posle 2032. godine, biće joj dodeljen dodatni poseban staž za prvo dvoje dece.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter