Izvor: Kurir.rs
22.08.2022 u 09:33
0

DOKTOR O NOVOM VIRUSU KOJI NAPADA DECU: Upozorio roditelje da obavezno obrate pažnju na ovih 6 simptoma – koji mogu biti opasni!

Bolest ruku, nogu i usta je blago virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do 5 godina starosti, a ređe kod odraslih. Bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalosti.

STIGAO JE NOVI VIRUS, A IME MU JE – „PARADAJZ GRIP“: Napada DECU, a simptomi ih mogu prikovati za krevet!

Dan-dva nakon početnih simptoma, javlja se osip, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama. Bolest najčešće traje 3-5, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim detetom koji kašlje i kija, kao i putem prljavih ruku. Obzirom da je uzročnik virus, oboleloj deci se daje samo simptomatska terapija koja smanjenje temperaturu i bol, kao i savet za konzumiranje hladnih napitaka, koji ublažavaju bol u grlu i ustima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 Dr Saša Milićević, pedijatar je otkrio neke detalje ove bolesti.

– To je jedno oboljenje koje roditeljima može da izgleda dramatično. Dođu i kažu kako se deci pojavilo nešto oko usta, pa od šaka i stopala, a preležala su boginje. To je jedno virusno oboljenje koje se manifestuje na koži, na usnama, rukama, stopalima – rekao je pedijatar dr Milićević i dodao:

– Počinje kao bilo koja virusna infeksija – dete može da bude malaksalo, da ima temperaturu, da bude neraspoloženo, slabije spava, neće da jede, i posle određenog vremena se pojavi osip. Ne treba roditelji posebno da brinu – zaključuje stručnjak. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter