Izvor: HappyBSC
10.01.2022 u 13:36
0

DR UDOVIĆ U EMISIJI „SAVETNIK“: „ŽURKA DROGA“ opasan trend među mladima, put u sigurnu smrt!

 Na pitanje šta je sve droga koja nas vodi put zavisnosti objasnio je u emisiji „Savetnik“ dr Slobodan Udović.

Doktor je prokomentarisao snimke nestalog Splićanina Mateje Periše i njegovo ponašanje koje je zabeležno na nadzornim kamerama.  

– Ne bih smeo sa sigurnošžu da tvrdim da je mladić uzeo opijate. Od silnih psihoaktivnih supstanci kojih ima jako puno, manja je grupa droga. Opijati su samo deo koji imaju depresorno dejstvo na centralni nervni sistem. U to spadaju morfijum i derivati morfijuma, a to su heroin, ikodein…To je manja grupa, ali najopasnija sa najozbiljnijim posledicama, sa najtežom zavisnošću koja najčešće, ako se ne leči kako treba ima fatalan ishod. Ovo što se pušta u javnosti je vrlo diskutabilno. Više liči da je uzeo psihostimilanse kako ih mi zovemo. Najpoznatiji je kokain. Drugi su anfetamini. Ima ih dosta izvedenih iz njega. Ekstazi je najčuveniji halucinogen. Ko zna zbog čega je on trčao. „Žurka droge“ mogu da izazovu takvo ponašanje. Šta se sa njim dogodilo, nadam se da ćemo saznati uskoro-rekao je Udović. 

-Akutna psihotična reakcija je poremećen doživljaj realnosti.  Iskrivljena je percepcija i  korisnik „žurka droge“može da bude opasan i za sebe i za druge. Niko od njih ko to uzima ne očekuje da se tako ponaša. Zove se „žurka droga“ da bi se lakše zbližavali i lakše pravili kontakt. Ako se često uzima nastaje depresija i zavisnost psihička i fizička-objašnjava dr Udović. 

-Bitno je da roditelj poznaje dete. Ukoliko dete promeni obrazac ponašanja u kući trebalo bi da to bude prvi signal da nešto nije u redu.  Oprezno treba prići deci tad u tom uzrastu. Većina njih se hvata „pozitivnih“ dejstava droge. Vrlo je bitno da se deci priča o negativnim posledicama droge i to konstantno.  Deca još u osnovnoj školi probaju  psihoaktivne supstance. Neko u društvu to radi i ponudi ga. Kad su roditelji zavisnici i deca postaju. Dete to mora da vidi i čuje, neće samo od sebe da uzme.  Postoji i genetska sklonost, ali ne znači da će se ona razviti-rekao je on. 

-Zavisnik kad se probudi jedino mu je u glavi kako će doći do supstance. Tu se gube norme i granice. Zato postoji sklonost ka kriminalnim radnjama. Pre nego što dođe dete u tu fazu roditelji bi morali  da razgovaraju sa detetom. Ukoliko sumnjaju neka kupe test u apoteci. Test je  vrlo tačan i ukoliko se pokaže da je dete pozitivno na supstance neka ga odvedu dmah u ustanovu koja se time bavi-preporučio je doktor. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter