Izvor: Alo.rs
22.08.2020 u 07:20
0

DRUGI TALAS NAM STIŽE IZ KOMŠILUKA: Iz Hrvatske nam preti opasnost

Evropske zemlje uvode karantin za putnike iz Hrvatske, ali ne i Srbija

Nemačka, Austrija, Slovenija i Velika Britanija uvele su obavezan karantin za sve putnike koji dolaze iz Hrvatske, jednog od trenutno navećih žarišta koronavirusa u Evropi. Međutim, dok se turisti iz zapadnoevropskih zemalja uveliko evakuišu sa Hrvatskog primorja, Srbi i dalje hrle u „lepu njihovu“, jer naša zemlja još nije uvela meru obaveznog karantina za putnike koji dolaze iz te susedne države.

Kako za medije navode u jednoj poznatoj turističkoj agenciji, uprkos tome što Hrvatska poslednjih dana beleži rekorde po broju zaraženih koronavirusom, interesovanje za letovanje u Dalmaciji i Istri ne jenjava.

Hiljade Britanaca na splitskom aerodromu

PROČITAJTE JOŠ

OPREZ: Sutra se pali žuti METEO-ALARM, evo kakvo vreme nas OČEKUJE

(UPUTSTVO) ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE ZA PCR TEST: Može se zakazati od ponedeljka u Kliničkom centru Srbije

STANJE NA PUTEVIMA: Radovi i zadržavanje do 60 minuta

PRVI PUT U ISTORIJI: Žene na čelu grada

Nakon što je Velika Britanija obavestila svoje turiste da će svi oni koji se vrate iz Hrvatske u subotu posle 4 sata ujutru morati u dvonedeljni karantin, hiljade Britanaca su pohrlile na splitski aerodrom. Takođe, nakon što je Slovenija odlučila da stavi Hrvatsku na crvenu listu, za samo dva dana čak 15.000 Slovenaca napustilo je Istru.

– Za vikend šaljemo još dve grupe turista u Hrvatsku i do sada nije bilo nikakvih neprijatnih situacija. I dalje je potreban samo PCR test, a nakon što se putnici vrate nema nikakvog karantina. Verujte da zbog velikog interesovanja pregovaramo o proširenju kapaciteta koji će se naći u našoj ponudi – kazali su nam u toj agenciji.

Međutim, da je Hrvatska, u kojoj je u sredu zabeleženo čak 41,7 novozaraženih na 100.000 stanovnika, i te kako rizična destinacija za godišnji odmor, potvrđuju lekari. Prema njihovim rečima, broj novozaraženih koji je iznad 25 na 100.000 stanovnika trebalo bi da bude jasan alarm za građane da ipak ne putuju u zemlju koja beleži takav skor.

Upravo zbog takvog činjeničnog stanja, navode da nije isključeno da se i stanje u Srbiji pogorša, ukoliko se mere kada je reč o onima koji dolaze iz te susedne zemlje ne pooštre. Ipak, kako navodi dr Žarko Ranković, infektolog i član niškog kriznog štaba, bez obzira na trenutne propise, građani nikako ne bi trebalo da odlaze u Hrvatsku, koja je, prema njegovim rečima, postala leglo zaraze.

– U Hrvatskoj vlada haos i onima koji su otišli mogu samo da poželim mnogo sreće, jer će im trebati da se spasu od virusa. Smatram da im odlazak u tu zemlju nije bio neophodan, jer je gotovo sigurno da rizikuju zdravlje i život – navodi dr Ranković.

Naš sagovornik ističe da bi svi turisti koji se vraćaju iz Hrvatske predostrožnosti radi trebalo da budu posebno obazrivi.

-Trebalo bi da prate svoje zdravstveno stanje i da se ako primate makar jedan simptom odmah jave lekaru. Oni koji pak tek razmišljaju o putovanju u Hrvatsku, savetujem da se ipak ne upuštaju u takvu avanturu – kazao je dr Ranković.

Da nije isključeno da novi talas koronavirusa u Srbiju stigne upravo iz Hrvatske, za naš list potvrđuje i epidemiolog dr Radmilo Petrović. On podseća da je koronavirus pokazao do sada potpuno drugačija svojstva u odnosu na druge vrste virusa.

– Ovaj virus je monstrum i sa njim se ne treba šaliti. U epidemiji svakog virusa prvi pik bude najžešći, a svaki naredni nešto slabiji, što kod koronavirusa ne važi. Više nema pravila u vezi s tim na koji način epidemija može da se rasplamsa. Hrvati žive od turizma i sigurno im ne pada na pamet da zatvore hotele. Ipak, svako sam treba da odluči da li mu je potrebno da letuje kod njih – ističe dr Petrović.

Stanje na granici: Turiste puštaju, Hrvate bez testa vraćaju

Dok za srpske turiste nakon boravka u Hrvatskoj ne postoji mera obaveznog karantina, svi državljani Hrvatske koji nemaju negativan PCR test prilikom prelaska srpske granice trenutno ne mogu da uđu u Srbiju.

– Puštaju se samo oni koji imaju dvojno državljanstvo i turisti, ostale bez dokaza da su negativni odmah vraćamo sa granice – kaže za  izvor sa graničnog prelaza Šid.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter