Izvor: telegraf
04.10.2024 u 12:54
0

EU IZGLASALA: Uvodi se carina na kineska električna vozila

EU je prvi put najavila da će uvesti više tarife na uvoz kineskih električnih vozila u junu

Evropska unija je izglasala usvajanje definitivnih tarifa na baterijske električne automobile (BEV) proizvedene u Kini.

– Danas je predlog Evropske komisije o uvođenju definitvnih kompenzacionih dažbina na uvoz baterijskih električnih vozila (BEV) iz Kine dobio neophodnu podršku država članica EU za usvajanje tarifa – navodi se u saopštenju EU.

Dodaje se da ova odluka predstavlja još jedan korak ka završetku antitrustne istrage Komisije o subvencijama za električna vozila iz Kine, koja je pokrenuta u oktobru 2023.

EU je prvi put najavila da će uvesti više tarife na uvoz kineskih električnih vozila u junu, na osnovu tvrdnje da ona „značajno koristi nepravedne subvencije“ i da predstavlja „pretnju za ekonomske interese“ proizvođača električnih vozila u Evropi.

Privremene dažbine su uvedene početkom jula.

Evropska komisija je potom u septembru revidirala svoje planove o tarifama na osnovu „utemeljenih komentara o privremenim merama“ od strane zainteresovanih strana.

Portparol kineskog Ministarstva trgovine rekao je novinarima da Peking i dalje veruje da je istraga o subvencijama za kinesku industriju električnih vozila došla do „prethodno postavljenih zaključaka“, dodajući da blok promoviše nepravednu konkurenciju.

EU je izjavila da i dalje traži druga rešenja, čak i dok se tarife usvajaju.

– Paralelno, EU i Kina nastavljaju da rade na istraživanju alternativnog rešenja koje bi moralo biti potpuno u skladu sa WTO, adekvatno za rešavanje štetnog subvencionisanja utvrđenog istragom Komisije, kao i da bude podložan nadzoru i sprovođenju – navodi se u saopštenju.

Reakcija industrije

Nemački automobilski proizvođači kritikovali su odluku EU.

Mercedes Benz je nazvao tarife „greškom“ i pozvao Evropsku komisiju da odloži njihovu primenu, dok je BMW rekao da ovaj potez označava „fatalni znak“ za evropsku autoindustriju, izveštava Reuters.

Krizom pogođeni Volkswagen je, s druge strane, pozvao EU i Kinu da nastave razgovore o ovom pitanju, navodeći da je alternativno rešenje još uvek moguće, prema Reutersu a prenosi Cnbc.

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars, koji je u vlasništvu kineskog Geely Holdinga, izjavio je da će „nastaviti sa našom dugogodišnjom strategijom proizvodnje automobila tamo gde ih prodajemo i da smo uložili značajna dugoročna ulaganja u Evropu“, navodi se u saopštenju.

Podela u EU

Odluka dolazi nakon meseci rasprava i razmatranja među državama članicama EU, koje su izrazile različita mišljenja o povećanju tarifa na uvezena električna vozila proizvedena u Kini.

Dok je Francuska bila veliki pristalica, ranije podstičući EU da započne istrage o potencijalnim tarifama, Nemačka se protivila, izražavajući zabrinutost zbog posledica za svoje proizvođače automobila koji se bore.

Nemački ministar finansija Christian Lindner je u petak pozvao Evropsku komisiju da ne započne trgovinski rat.

– Uprkos glasanju za potencijalne kaznene tarife protiv Kine, EU komisija Ursule von der Leyen ne bi trebala da pokrene trgovinski rat. Potrebno nam je pregovoreno rešenje – rekao je u objavi na društvenoj mreži X, prema prevodu CNBC-a.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u četvrtak rekao da će njegova zemlja staviti veto na predlog Evropske komisije koji predlaže tarife do 45%, izveštava Reuters.

Potencijalna odmazda Kine bila je ključna briga za neke članice EU, posebno jer je Kina već pokrenula antidumping istrage o izvozu svinjetine i rakije iz EU, kao i istragu o subvencijama za EU mlečne proizvode.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter