Izvor: 24sedam
01.10.2024 u 09:30
0

SLAVNI JONAS KAUFMAN O PRVOM NASTUPU U SRBIJI: Nemački tenor večeras na Bemusu!

"Zaista se zaljubljujem u muziku i nikad nisam izgubio apetit za izvođenjem. Uživam u tome. To je toliko lepo da me prolazi jeza", ističe umetnik

Nemački tenor Jonas Kaufman izjavio je pred svoj prvi nastup u Srbiji, večeras, u Sava centru, na otvaranju 56. Bemusa, da je zadatak muzike da probudi osećanja i da uživo izvodi klasike velikih kompozitora i savremenu filmsku muziku, jer je to logičan spoj.

– Uvek je drugačije kad dođeš u novi grad i zemlju, uvek sam znatiželjan kakva će biti reakcija publike, jer je svaka zemlja različita. Dolazim i kao turista, sa znatiželjom da vidim novi grad i otkrijem novu zemlju – rekao je Kaufman.

Čak i u geografski bliskoj zemlji može biti velika razlika u doživljaju klasične muzike, i Kaufman ističe da ga zanima da iskusi tu razliku. Na sceni Plave dvorane on će izvesti arije iz opera “Đokonda”, “Karmen”, “Toska”, „Andre Šenije”, iz opereta “Zemlja smeška” i “Cirkuska princeza”, kao i teme filmova “Bilo jednom u Americi”, “Misija” i “Gladijator“.

Muzika mora da vas potrese

Upitan otkud želja da u repertoar ubacije operske klasike i dela savremenih kompozitora pisana za film, Kaufman je rekao da je to „logičan spoj“, i da su „sve to melodije i osećanja“.

– Imate velike kompozitore prošlosti koji su pisali za operu, a kasnije su došle operete i mjuzikli. Ljudi koji su pisali za srca i duše, i sposobni su da napišu predivne melodije, nekako su ostavili operu iza sebe i otišli na film, jer je upravo to zadatak filmske muzika – objasnio je umetnik. Prema njegovim rečima, filmska muzika „mora da vas potrese, da stvori osećanja kod slušalaca“.

– Uvek mi se sviđao film, i bio sam fasciniran količinom uticaja muzike na uspeh nekog filma. Kad pogledaš film bez zvučne kulise može biti izuzetno dosadan. Čak i najvažniji filmovi bez muzike nemaju istu vrstu uzbuđenja. Kroz muziku može biti opisan prizor ljubavnog para koji će rasplakati gledaoce, ili uh preplašiti, ako je u pitanju horor – ističe Kaufman i dodaje:

 – Za mene, muzika je napravljena u prvom redu da prenese osećanja. Kao kad majka peva detetu uspavanku. O tome se radi u muzici. Treba da prenese ljubav i osećaj udobnosti.

Nakon albuma sa filmskom muzikom „The Sound of Movies“ iz prošle godine, umetnik želi da uradi još takvih izdanja.

Toliko lepo da me prolazi jeza

– To su neverovatne melodije. Ostaju sa tobom kad dođeš kući. Garantujem da ćete ih i tada zvuždukati.

Jonas otkriva da nema omiljenu melodiju, kao što ne može da bira ni između svoje četvoro dece.

– Kad ispred sebe imam neku melodiju, u tom trenutku je najviše volim, jer joj moram dati svoje srce i osećanja. Sada volim „Tosku“, sledeći put „Đokondu“. Zaista se zaljubljujem u tu muziku i nikad nisam izgubio apetit za izvođenjem. Uživam u tome. To je toliko lepo da me prolazi jeza.

Prema njegovim rečima, kada se peva arija „Nessun Dorma“, to je „tako lepo da se od toga ne može pobeći“.

Umetnik planira još obilazaka Beograda, a do sada je išao kroz pešačku zonu u centru i u restoran sa živom muzikom, gde je njegovo „petogodišnje dete skakalo na sto i plesalo srećno“.

Na večerašnjem koncertu Kaufman će nastupiti u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod upravom nemačkog dirigenta Johana Ridera, a 56. Bemus će trajati od 1. do 26. oktobra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter