Izvor: 24 sedam
24.08.2024 u 15:27
0

MUP DANAS OBJAVIO SAVETE ZA ZAŠTITU DECE NA INTERNETU: Ovo svaki roditelj i dete treba da pročitaju

Vaša brza reakcija može sprečiti dalju štetu. Bezbednost na mreži počinje sa vama. Čuvajmo decu i obezbedimo im sigurnu budućnost - naglašava se u objavi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavio je danas nekoliko konkretnih koraka koje građani mogu i sami da preuzmu kada je reč o bezbednosti dece na internetu, navodeći da svakodnevno radi na istragama koje štite najmlađe od opasnosti na internetu.

Služba za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave za tehniku Ministarstva unutrašnjih poslova u objavi na Instagramu preporučila je korisnicima da podese jake lozinke i da ih redovno menjaju, kao i da prate aktivnosti svoje dece na internetu i uče ih o sigurnosti.

MUP takođe savetuje roditeljima da se prijavi svaka sumnjiva aktivnost koja ugrožava bezbednost njihove dece, a u slučaju da su žrtva sajber kriminala, odmah to i prijave.

– Vaša brza reakcija može sprečiti dalju štetu. Bezbednost na mreži počinje sa vama. Čuvajmo decu i obezbedimo im sigurnu budućnost! – naglašava se u objavi.

MUP je dao i osam konkretnih saveta za bezbedno korišćenje interneta za roditelje i decu i podsetio da danas postoje besplatne aplikacije rodtiljeskih kontrola uz pomoć kojih može da se ograniči pristup deteta neovlašćenim sadržajima. Takođe se preporučuje da se koriste maksimalne opcije privatnosti naloga.

MUP savetuje da se dobro razmisli pre objavljivanja ili slanja nekom fotografija ili video zapisa, jer, kako je navedeno „kada se to jednom uradi na Internetu oni postaju javni“.

Savetuje se i da se nikad ne pristaje na sastanak sa osobom koju ste upoznali putem Interneta, kao i da se kreiraju bezbedni profili na društvenim mrežama i servisima postavljanjem lozinki koje nisu jednostavne.

MUP savetuje da se na društvenim mrežama ne prihvata svako za prijatelja jer se putem Interneta nikada ne može znati s kim se komunicira, osim ako nije reč o osobui koju poznajete lično.

Preporučeno je i da se ne objavljuju lični podaci na Internetu, poput adrese stanovanja, imena škole, imejla i broja mobilnog. Deci se savetuje i da razgovaraju sa roditeljiima o problemima u virtuelnom svetu.

Institucije kojima osoba treba da se obrati u slučaju da je žrtva sajber kriminala su: VJT, posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala vtk@vtk.jt.rs; Služba za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprava za tehniku MUP. R.Srbije prijavipedofiliju@mup.gov.rs; Čuvam te-Nacionalna platforma i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, 19833.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter