Izvor:
01.04.2019 u 20:36
0

NAKON USVAJANJA NOVOG ZAKONA: Brže i lakše do uputa, bez zastoja kada su pregledi specijalista u pitanju!

Brže i lakše do uputa, bez zastoja kada su pregledi specijalista u pitanju, bez čekanja do popravke aparata ukoliko su u kvaru, samo su neke od pogodnosti koje očekuju pacijente u domovima zdravlja, koji će nakon usvajanja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti preći u nadležnost države.

Ministarstvo zdravlja će nakon usvajanja Zakona imati bolji uvid u organizaciju rada Domova zdravlja, koji su sada u nadležnosti lokalne samouprave, što će doprineti da pacijenti u ovim ustanovama dobiju bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, bez zastoja i komplikacija. Novine u radu mogu očekivati i zaposleni, a biće i novih radnih mesta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar detaljno je objasnio kakve promene mogu očekivati pacijenti i zaposleni.

Trenutno imamo primere da komunikacija između Doma zdravlja i bolnice ne postoji, iako se te dve ustanove nalaze u istom dvorištu. Ima i primera da neki Dom zdravlja ima više specijalista, recimo ginekologa, a bolnica ne može da pokrije dežurstvo sa tom strukom. Tu su najviše trpeli pacijenti i to je ono što menjamo. Ubuduće će bolnički lekari kada rade ambulantu raditi i u Domu zdravlja, a lekari iz domova će dežurati u bolnicama kada je to potrebno. Svaki lekar iz bolnice moći će da siđe u ambulantu i da odradi preglede, dijagnostiku, sve ono što je neophodno. Kad je gužva na rendgenu u Domu zdravlja, istog sekunda će pacijent preći pet metara odatle u bolnicu da uradi rendgen ili laboratoriju, ako je u jednoj ustanovi trenutno pokvaren aparat a u drugoj radi – objasnio je ministar Lončar.

Ono što je posebna pogodnost za pacijente jeste to što više neće morati da se vraćaju od specijaliste kod svog izabranog lekara da piše novi uput, što istovremeno skraćuje vreme čekanja i čini bolničko zbrinjavanje bržim i efikasnijim.

Narodna poslanica dr Ljubica Mrdaković Todorović objašnjava da novi predlog Zakona podrazumeva bolju organizaciju celokupnog sistema.

Do sada smo imali slučaj da pacijent dođe kod svog izabranog lekara i dobije uput za spacijalistu, pacijent zatim odlazi kod specijaliste, koji piše izveštaj i šalje pacijenta nazad kod izabranog lekara da ovaj piše uput za dalje lečenje ukoliko je ono potrebno. Sa promenom koja sledi, izabrani lekar pošalje pacijenta kod specijaliste i on dalje može sam da prosledi pacijenta na dalje lečenje a da se on vraća ponovo kod izabranog lekara. Bolja organizacija, brža i efikasnija usluga, to je ono što očekuje pacijente – objašnjava Mrdaković Todorović.

Očekuje se da novi zakon o zdravstvenoj zaštiti bude usvojen u Skupštini tokom ove nedelje.

Lekari i sestre umesto zaposlenih u administraciji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je promenama predviđeno bolje upošljavanje medicinskog osoblja, ali i smanjenje nemedicinskog, s tim što naglašava da niko ne treba da strahuje od otkaza.

U Domovima zdravlja imamo nemedicinsko osoblje, pravnu, ekonomsku i druge službe, a iste službe postoje i u bolnicama, dakle, imamo duplirana radna mesta. Takve poslove može obavljati jedna ekipa za sve, a na upražnjena mesta upošljavaćemo medicinsko osoblje, lekare, medicinske sestre, tehničare. Ali da naglasim, niko neće dobiti otkaz, već kad ljudi iz nemedicinskog sektora budu stekli uslove za penziju ili odu na neko drugo radno mesto, nećemo primati novo takvo osoblje, već medicinsko osoblje. Ovakav način odgovara i našim lekarima, a ponajviše pacijentima – objasnio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter