Izvor: agencije
23.06.2024 u 15:42
0

NEVREME RAZORILO SRBIJU: Oštećeni krovovi, objekti, letina, nastradale životinje(FOTO)

Nezapamćeno nevreme zahvatilo je u subotu u popodnevnim satima podgorska sela Tuđin, Sirdija, selo Osečina i Plužac. Grad veličine teniske loptice i olujna kiša, za samo 45 minuta koliko su intezivno padali, uništili su krovove kuća i celokupnu letinu. Žitelji ovih sela svedoče i o nastradalim domaćim životinjama, ali na svu sreću, kažu, nema nastradalih meštana. Veći deo Podgorine od sinoć je ostao bez električne energije.

Oprečne su tvrdnje meštana sa kojim je N1 danas na terenu razgovarao o tome da li je dejstvovala protivgradna zaštita.

Zbog posledica nevremena u opštini Osečina od subote je proglašena vanredna situacija, ali danas su vrata opštine zaključana. Za sada nema ni grubih procena o šteti koja je uzrokovana, ali ni o tome na koji način će opština pomoći građane u nevolji.

Na telefonski poziv i SMS poruke N1 jutros nije odgovorio predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, dok je njegova zamenica Biljana Micić bila nedostupna.

Gospodja Micić se oglasila oko podneva, ali je rekla da ne može da daje nikakve informacije povodom katastrofalnog nevremena koje je zahvatilo Osečinu.

RTS piše da procena štete u četiri mesne zajednice u Osečini počinje od ponedeljka.

Meštani osečinskih sela ne pamte sličnu oluju.


„Šta se juče desilo, to ne pamtim. Šteta je nenormalna i kako će ljudi preživeti, ne znam“, kaže jedan od meštana.

Druga meštanka, iz domaćinstva Milisavljević, navodi da je u njenom domaćinstvu uništen crep na svim objektima, uključujući i kuću.

 

„To je oko 15.000 crepova. Uništen nam je automobil, putna infrastruktura, poljoprivreda, bašte, kukuruz. Štetu koju je pretrpela moja porodica, i svi meštani iz našeg sela, jedino može da sanira država, u čiju pomoć se nadamo i uzdamo“, zaključuje meštanka.

RTS prenosi da je Nikola Tomić kazao da mu izgleda da je šteta neprocenjiva.

„Selo Osečina, Plužac, Sirdija, Tuđin, čak i deo varošice Osečina, pretrpeli su ogromnu štetu juče zbog gradonosnih oblaka koji su napravili ogromnu štetu i na stambenim objektima, automobilima, putnoj infrastrukturi. Podrška lokalnih samouprava će biti tu, a verujem da neće izostati ni pomoć države“, kaže Tomić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Ukazuje da je oštećeno na stotine objekata.

„Ne znamo odakle da krenemo, ali verujem da ćemo uspeti da saniramo sve. Uz pomoć države, bez nje ne možemo“, zaključuje predsednik opštine Osečina.

Osim u Osečini, štete su prijavljene i u selima opštine Mionica i Valjeva.

Nevreme je zahvatilo i Mali Zvornik, Krupanj, Koceljevu, Bačku, Srem. Grad je padao i u kraljevačkom i Ivanjičkom kraju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter