Izvor: Happy BSC
03.10.2021 u 10:20
0

PEŠIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: U slučaju nesreće u Zemunu, nisu sporne godine vozača

Od nesreće u Zemunu u kom je gradski autobus izgubio kontrolu i uleteo u dečje igralište, prošlo je nedelju dana.

Veštačenje je pokazalo da je vozilo bilo tehnički ispravno. Stručnjaci navode da postoji  čitav niz faktora koji dovode do saobraćajne nezgode, ali i da su od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda vozači krivi za jednu petinu udesa. 

PROČITAJTE JOŠ:  DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Vakcinacija nema alternativu

Da li su godine vozača jedan od razloga za nesreću, rekao nam je gost „Vikend jutra“ na  Happy TV  Duško Pešić, direktor agencije za bezbednost saobraćaja. 

-Snimci su bili potresni i ne  mogu da zamislim šta bi bilo da je bilo više dece na igralištu. Kada dođe do saobraćajne nesreće vozila koje imaju veliku masu, onda su i posledice mnogo veće. Juče smo dobili informaciju da je autobus tehnički ispravan. Svakako istraga je još uvek u toku. Tu postoji niz faktora koji će se još ispitivati. Ispitivaće se kočnice, provera upravljivosti… Trebalo bi da se proveri da li je zaista ulje ušlo u motor i da li je to dovelo do ubrzanja motora. 

-Kontrole vozila u GSP-u  su vrlo rigorozne. Autobusi se proveravaju dva puta godišnje. Svako vozilo  se proverava i na dnevnom nivou.  

-Kada su u pitanju licence vozačima, kod  nas zakon kaže da se do 65 godine  starosti vozačka dozvola izdaje na 5 godina.  Nakon 65. godine vozačke sposobnosti procenjuje lekar.  Neko će vozačku dozvolu dobiti na 5 godina, neko na godinu dana, a neko i na 6 meseci. Zavisi od subjektivne procene lekara. 

– U slučaju nesreće u Zemunu, nisu sporne godine vozača. Naš zakon  dozvoljava  da vozač radi i sa 72 godine i ne samo naš,  tako je i u drugim zemljama EU. 

PROČITAJTE JOŠ: DANAS JE SVETI JEVSTATIJE-ZAŠTITNIK ŠUMA I LOVACA! Evo šta bi bilo dobro da uradite na današnji dan

– Sva vozila javnog prevoza  se nadgledaju kamerama. U vozilima postoje senzori za vrata. Ti senzori su najčešće isključeni zbog gužvi. Nesreće se najčešće dešavaju kod zglobnih autobusa. Komitet za bezbednost saobraćaja je pokrenuo predlog da se na vratima postave kamere kako  bi vozač mogao da vidi šta se dešava.  Nadam se da ćemo u nekom skorijem periodu uvesti kamere na vratima i olakšati vozačima da imaju potpuni pregled i uvid šta se dešava na vratima. kamere ne koštaju mnogo, ali bi rešile mnogo problema i sprečile bi nesreće-rekao je Pešić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter