Izvor: KURIR
31.05.2024 u 14:42
0

PITANJE MOSTA NA IBRU DA SE REŠI U OKVIRU DIJALOGA: Stano: Pozivamo strane da nastave sa sprovođenjem sporazuma koji su na čekanju

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je pitanje otvaranja mosta na Ibru deo dijaloga koji vodi EU i da bi rasprava i bilo kakve odluke vezano za most trebalo da se odvijaju u okviru dijaloga uz učešće predstavnika obe strane, prenosi Dukađini.

Stano je dodao da strane treba da krenu napred u implementaciji postojećih sporazuma i da sprovode obaveze postignute u dijalogu.

– Zainteresovani smo da sprečimo još jednu krizu, dosta nam je ovih i nekoliko rešenja i koraka ka deeskalaciji. Što se tiče vašeg pitanja, o otvaranju mosta u Mitrovici, ono je bilo predmet dva sporazuma o dijalogu uz posredovanje EU 2015. i 2016. I uprkos naporima da se posreduje tokom godina, ovaj most ostaje zatvoren za saobraćaj. I sve dok je ovo pitanje koje spada u dijalog koji vodi EU, o pregovorima i bilo kakvoj odluci u vezi sa mostom treba razgovarati i donositi odluke u okviru dijaloga, uz učešće predstavnika obe strane, Kosova i Srbije – izjavio je Stano.

On je istakao da jednostrane akcije skreću fokus sa sprovođenja obaveza iz Sporazuma za normalizaciju odnosa, ocenivši to kao glavni prioritet.

– Ponavljamo pozive stranama da krenu dalje sa sprovođenjem sporazuma koji su na čekanju. Još jednom, sporazum o nagodbi za most je deo dogovora koji su već postignuti u dijalogu, dva puta. Dakle, neizvršene obaveze iz sporazuma moraju se sprovesti bez odlaganja, a to se odnosi i na pitanje mosta, ali i na Sporazum o putu normalizacije odnosa. Budući da jednostrane akcije udaljavaju fokus sa glavnog prioriteta, prvi prioritet treba da bude sprovođenje obaveza iz Sporazuma za normalizaciju odnosa – naveo je dalje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter