Izvor: kosovo online
25.01.2024 u 03:29
0

EU RAZOČARANA KURTIJEM: Peter Stano jasno saopštio ZSO prioritet na kojem insistiraju EU i SAD

Portparol Evropske unije Peter Stano je izjavio je za Teve1 da je Zajednica opština sa srpskom većinom zakonska obaveza Kosova, koju je i sama Priština prihvatila, zbog čega EU, zajedno sa SAD, ističe da je to prioritet i da se mora realizovati. Naveo je i da se radi na sastanku na visokom nivou Kosova i Srbije, ali da još nema datuma.

„Mi već duže vreme govorimo da je Zajednica opština sa srpskom većinom zakonska obaveza Kosova, obaveza koju je i samo Kosovo prihvatilo. Evropska unija, zajedno sa SAD, poručuje da je to prioritet i da se mora realizovati u skladu sa obavezom koju Kosovo ima“, rekao je Stano.

PETKOVIĆ STAO UZ SRPSKI NAROD: Preneo sam diplomatama kakve bi pogubne posledice imalo ukidanje dinara na KiM

Naveo je da je EU „razočarana Kosovom“, jer nije dostavilo nacrt statuta ZSO, zbog čega ga je pripremila EU.

Dodao je i da ZSO ne znači „nikakav oblik autonomije za severni deo Kosova“.

„Poslednji nacrt statuta je uradila EU, nakon što to nije učinilo Kosovo, i nije ispunilo obavezu. Uprkos brojnim pozivima iz EU i SAD, sa najvišeg nivoa. Nacrt smo pripremili mi, poštujući crvene linije Kosova, uz aktivno učešće najpoznatijih međunarodnih pravnih stručnjaka, uzimajući u obzir najefikasnije modele sličnih udruženja unutar EU. U EU postoji preko 20 modela koji rade bez straha od autonomije ili podela“, rekao je Stano.

Ukazao je i da je politika EU je već godinama jasna i da evropski put Kosova i Srbije ide kroz dijalog o normalizaciji.

„Bez normalizacije nema pristupanja EU“, rekao je Stano.

Prema njegovim rečima, među osnovnim principima za ulazak u EU, ne samo za Kosovo i Srbiju, već je to, kaže, i ranije bio slučaj za zemlje koje koje su sada članice, za poput Hrvatske, Slovenije, ali i Mađarske i Slovačke, jesu – pomirenje, dobrosusedski odnosi i rešavanje probleme iz prošlosti, kako ih ne bi „unosili u EU“.

Kada je reč o kaznenim merama, Stano je rekao da Kosovo nije ispunilo sve zahteve EU da bi sankcije bile ukinute.

„Mere nisu tek tako izmišljene, one su bile reakcija EU i njenih 27 zemalja članica na niz kontraproduktivnih koraka sa kosovske strane, koji su doveli do ozbiljne eskalacije situacije. Unija je uputila konkretne zahteve Kosovu za deeskalaciju, a ti koraci su bili veoma jasni i ponovljeni mnogo puta. Mere mogu biti uklonjene u svakom trenutku, kada zemlje članice i EU kažu, ali nažalost nije sve urađeno. Bilo je nekih koraka, ali Kosovo je moralo u potpunosti da ispuni te uslove“, rekao je Stano.

On je naveo da se radi na sastanku na visokom nivou Kosova i Srbije, ali da još nemaju datum.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter