Izvor: BSC HAPPY
14.08.2024 u 08:00
0

POČINJE GOSPOJINSKI POST: Sveštenik Inž. Hadži Željko Jovanović uz lepu reč i čisto srce govori o tome

Za Pravoslavnu Crkvu i njene vernike danas počinje Gospojinski ili Bogorodičin post, koji traje od 14. do 28. avgusta i ustanovljen je u spomen Presvete Bogorodice. Želeći da saznamo više o postu i pričešću, pozvali smo sveštenika Eparhije šumadijske, Prečasnog jereja Inž. Hadži Željka Jovanovića koji je i zdravstveni radnik zaposlen u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije na Klinici za kardiohirurgiju. Po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Porfirija, otac Željko je koordinator za ogranak „Pravoslavni volonteri u zdravstvu” Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

-Oče Željko, pomaže Bog i blagoslovite! Možete li nam reći nešto o Gospojinskom postu?
Bog pomogao i Bog blagoslovio! Uspenski (Gospojinski) post je jedan od četiri velika posta u Pravoslavnoj Crkvi i ustanovljen je po ugledu na Bogomajku, koja je vreme do smrti provodila u postu i molitvi. Uspenski post je konačno utvrđen za vreme carigradskog Patrijarha Luke Hrisoverga na Carigardskom Sinodu 1166. godine.
-Recite nam oče, kako se posti ovaj post i koliko je strog?
Kao i sve druge postove, i ovaj post postimo telesno i duhovno, a kako ćemo postiti zavisi od blagoslova koji dobijemo od naših sveštenika ili duhovnika. Ne poste isto trudnica,
teško oboleli, ljudi koji rade teške fizičke poslove i oni koji su zdravi i u punoj snazi. Svakako po strogoći, Uspenski post dolazi odmah iza Vaskršnjeg posta.
-Oče, kažite nam koji je smisao i svrha posta?
Nas ljude Gospod je stvorio kao decu Božiju, da budemo u ljubavi i zajednici sa Gospodom i da nikada ne činimo ono što je suprotno ljubavi Božijoj. Nažalost, nakon pada naših praroditelja Adama i Eve, greh je ušao u čoveka. Naše telo počelo je da teži i da bude sklonu grehu, počeli smo da činimo sve ono što nas udaljava od Boga i od Raja, da lažemo, da krademo, da činimo preljube, da budemo nemilosrdni i nemilostivi prema bližnjima, da ne poštujemo starije, da ne idemo na bogosluženja…
Pravoslavni post je upravo poseban period u godini, kada ulažemo veliki trud i napor, da se uz Božiju pomoć, oslobodimo svog tog zla i počnemo da u slavu Božiju činimo dela suportna ovim gresima. Takođe se ispovedamo kod sveštenika i kajemo za grehe koje smo činili, dajući obećanje da se posle Svete Tajne Ispovesti nećemo više vraćati na ispoveđeni greh.

-Oče, postoje nedoumice koliko se često i kada treba pričešćivati?
Nema tu nikakvih nedoumica, jer je blagoslov Crkve sasvim jasan. Postimo uvek kad je post, a pričešćujemo se kad god se služi Sveta Liturgija na kojoj smo prisutni, osim ako nas nadležni Episkop nije odlučio od Svetog Pričešća na određeni period.
-Hvala Vam puno, oče Željko! Imate li možda savet ili poruku za kraj za naše čitaoce koji su Pravoslavne vere?
Neka slušaju svoje Episkope i duhovnike i neka budu u poslušanju prema Svetoj Majci Crkvi, jer kako kažu Sveti Oci, poslušanje i smirenje gotovo spasenje. A ja mogu da ih pozovem, da se priključe našem ogranku „Pravoslavni volonteri u zdravstvu” i da na delu posvedoče ljubav prema ubogima. Ko god želi da volontira može se javiti meni na moj broj telefona 0628259202. Živi bili i Bog da čuva Vas i sve Vaše čitaoce.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter