Izvor: 24sedam
27.08.2024 u 10:40
0

POMOĆ DRŽAVE OD 20.000 DINARA: Deset opština u Srbiji dobija besplatne udžbenike

Pomoć je dovoljna za kupovinu kompleta udžbenika i jedan deo školskog pribora

Bliži se 1. septembar i polazak đaka u školu. Za sve roditelje ovaj mesec je jedan od najtežih u godini kada je reč o troškovima. Olakšavajuća okolnost za roditelje koji imaju đake je pomoć države koja će uskoro početi da se isplaćuje.

KOJE SU OBAVEZE VLASNIKA PASA NA KUPALIŠTIMA: Propisi postoje

Akcija „đačka pomoć” prvi put je organizovana prošle godine, a s obzirom na pozitivni odjek prošlogodišnje akcije podele besplatnih udžbenika, Grad Beograd je ove godine odlučio da finansijski pomogne porodice koje imaju đake.

– Umesto besplatnih udžbenika, dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede, a svaka porodica u Beogradu dobiće 20.000 dinara po detetu, koje ide u osnovnu ili srednju školu. Nazvali smo tu odluku „đačka pomoć”. Novac će dobiti u septembru, koji je svakako najteži mesec po porodični budžet – rekao je ranije gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Svi roditelji u Beogradu čija deca ove godine kreću u školu dobiće pomoć države u iznosu od 20.000 dinara po detetu. Prijavljivanje za ovu pomoć počelo je još 22. aprila, a isplata počinje 1. septembra.

– S obzirom na to da se cene kompleta knjiga za osnovce kreću oko 10.000-11.000-12.000, a za više razrede oko 16.000-17.000 dinara, planirano je da pomoć od 20.000 dinara bude dovoljna da pokrije troškove knjiga, ali i da ostane još nešto za školski pribor – rekla je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, Aleksandra Čamagić.

Osim Beograda, pojedine opštine u Srbiji takođe će dobiti pomoć u vidu nabavke školskog pribora.

Đurđević Stamenkovski: Ministarstvo obezbedilo besplatne udženike

Naime, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski najavila je danas da će „Dani porodice“ biti održani 7. septembra u Zrenjaninu, u Perlezu i istakala da je za deset lokanih samouprava u Srbiji Ministarstvo obezbedilo besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola.

– To će biti za decu od prvog do četvrtog razreda, negde i do osmog. Biće mi zadovoljstvo da učestvujem u podeli. Mislim da je ovo pravi put da se nađemo porodicama i roditeljima pred početak školske godine. Pored dece i Bogatića, udžbenike će dobiti deca iz Kule, Crvenke, Malog Crnića, Petrovca na Mlavi, Prokuplja, Osečine – dodala je ona.

Izdvojeno 1.637.000.890 dinara

Grad Beograd je prošle godine za osnovce nabavio oko 130.000 kompleta udžbenika i za to je izdvojeno 1.637.000.890 dinara sa PDV-om. Za srednje škole nabavljeno je blizu 60.000 kompleta udžbenika i izdvojeno je 718.430.083,71 dinar sa PDV-om.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter