Izvor: Alo
17.08.2024 u 07:37
0

RIM POSTAO PRAVI GRAD DŽUNGLE: Ženi na glavu pala zmija dok je ležala na terasi

Puno je više takvih poziva nego inače. Populacija zmija se povećala tokom zimskog perioda zbog visokih temperatura, što je omogućilo njihovo preživljavanje.

Čini se da u Rimu mnogima nije jasno odakle veliki broj životinja na gradskim ulicama. Biolozi su počeli nazivati grad džunglom zbog sve češćih viđenja zmija, stršljena, galebova i štakora. Smatraju da su za to odgovorni dva glavna faktora: gomila smeća i visoke temperature.

STIŽE NAM „UBICA LETA“: Posle „Lucifera“ sledi zahlađenje

Andrea Lunerti, poznat po hvatanju divljih životinja u Rimu i njihovom vraćanju u prirodu, ovog leta je veoma zaposlen, prvenstveno zbog poziva vezanih za zmije.

„Puno je više takvih poziva nego inače. Populacija zmija se povećala tokom zimskog perioda zbog visokih temperatura, što je omogućilo njihovo preživljavanje. Kada uz to dodamo da dolaze u grad zbog razbacane hrane – ne da je pojedu, već da bi lovile štakore koji jedu tu hranu,“ objasnio je Lunerti za „The Guardian“.

Najviše prijava odnosi se na crne poljarice, koje nisu otrovne i često se nalaze u urbanim sredinama. Međutim, ovog leta ulovio je i četiri zmije iz porodice ljutica, koje su otrovne.

Prošle sedmice je dobio poziv od žene koja je u miru ležala na terasi kada je crna poljarica pala na nju. Žena je bila izuzetno uzrujana, a zmija je očigledno bila uplašena zbog neočekivanog susreta.

Drugi poziv stigao je od policije, koja je tražila da ukloni zmiju iz svlačionice za doktore u jednoj bolnici.

„Zmije se nalaze svuda – na terasama, u vrtovima, u školama… Nedavno je jedna visila s rešetke na vratima lifta u stambenoj zgradi i izazvala pravu paniku. Zmije su izuzetno vešte u pronalaženju skrivenih mesta i napuštaju ih kada je vreme za lov,“ dodao je Lunerti.

Pozvao je sve koji ga kontaktiraju da pošalju snimke zmija kako bi mogao odmah da odredi da li su otrovne ili ne.

„Čak i zmije koje nisu otrovne mogu izazvati paniku i opasne situacije, kao što je trčanje preko prometne ulice bez gledanja,“ objasnio je Lunerti.

Pored zmija, Rimu muče i stršljeni koji su stigli sa severa Afrike i jugoistočne Azije. Oni su se trajno naselili u Rimu, gradeći gnezda u ventilacijskim otvorima, klima uređajima i pukotinama na spomenicima. Toplo vreme i gomila smeća pogoduje njihovom razmnožavanju.

„Grad mora ozbiljno da se pozabavi problemom otpada. Inače, biće još više zmija i stršljena, a da ne spominjem štakore i galebove. Sada imamo više galebova u Rimu nego u Fregeneu, obalskom gradu,“ istakao je Lunerti, dodajući da galebovi, iako pomažu u kontroli štakora i zmija, ponekad sami mogu izazvati probleme.

„Jednu zmiju koju je galeb uzeo za ručak, ptica je ispustila, i zmija je pala na terasu ljudima. Ovaj grad postaje prava džungla,“ zaključio je Lunerti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter