Izvor: Alo
16.09.2024 u 13:34
0

SATELITSKI SNIMAK STRAVIČNOG CIKLONA: Pod njegovim oblacima i Srbija!

Snažan ciklon nastao je kao posledica upada polarnog vazduha sa severa, u dodiru sa vrlo toplom i vlažnom sa juga i sa Mediterana.

Nastavlja se uticaj razornog ciklona, koji je centralnoj Evropi doneo katastrofalne posledice. Na njegovom najjačem udaru našli su se Austrija, Poljska, Češka i Slovačka. Više od 400 litara kiše palo je tokom vikenda u slivu Dunava, pa su nastale razorne poplave. Katastrofalno stanje je i u Beču, a poplave prete i Budimpešti.

RHMZ IZDAO UPOZORENJE: U 2 dela Srbije i danas više padavina!

Snažan ciklon nastao je kao posledica upada polarnog vazduha sa severa, u dodiru sa vrlo toplom i vlažnom sa juga i sa Mediterana.

Snažan ciklon premeštao se preko Panonske nizije ka Karpatima i svojim centrom juče je ušao iz Mađarske nad sever Vojvodine.

Danas će ciklon imati retogranu putanju i umesto od zapada ka istoku, kreteaće se od istoka ka zapadu, odnosno iz oblasti Karpata preko severa Srbije i istoka Hrvatske dalje na zapad.

Iz tog razloga kiša u Srbiji danas će se najduže zadržati na zapadu i severozapadu Srbije gde će padati do kasno uveče, naročito u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju. U ovim predelima moglo bi da padne i do 20 litara kiše.

U ostalim predelima Srbije biće oblačno, ponegde sa kišom, uz prestanak padavina do kraja dana i uz postepeno razvedravanje tokom večeri i noći.

Na jugu i jugoistoku Srbije biće danas i toplije, uz sunčane periode, a u ostatku Srbije biće i dalje veoma hladno za ovo doba godine.

Beograd je trenutno sa 11 stepeni najhladniji grad u Srbiji, dok je najtoplije u Leskovcu sa 18°C. Kopaonik meri 3°C.

Maksimalna temperatura biće danas od 13 na severu i zapadu do 20 stepeni na jugoistoku Srbije.

Inače, jučerašnjin dan doneo je Srbiji obilnije padavine, Vojvodini više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. Na višim planinama pao je i prvi sneg, pa su se zabeleli Kopaonik, Golija i druge više planine na jugozapadu Srbije.

Usled drastičnog zahlađenja, temperature ovih dana niže su i za 10 do 15 stepeni od proseka.

Dobra vest je da Srbiji ne preti scenario poput onog u centralnoj Evropi.

S obzirom na to da su u centralnoj Evropi i u slivu Dunava pale višemesečne padavine, očekuje se i nagli rast Dunava na delu toka kroz Srbiju. Porast u gornjem tokom biće i viši od 4 metra, uz dostizanje i probijanje granice redovne odbrane od poplava. Ipak, dobra vest je da Dunav te ogromne količine vode prihvatav sa svojim trenutno vrlo niskim vodostajem nakon digotrajne suše, kada je nizak vodostaj čak ometao i plovidbu.

Dakle, kako će Dunav i u Srbiji imati višemetarski porast, neophodno je redovno pratiti državne i nadležne službe.

Kada je reč o Srbiji, opasnosti od poplava u Srbiji od aktuelnog ciklona i padavina nema, ali sve oči biće uprete u Dunav i Savu zbog naglog porasta i gde se situacija prati iz časa u čas i gde će u drugoj polovini sledeće sedmice vrednosti vodostaja biti iznad granica redovne odbrane od poplava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter