Izvor: Tanjug
30.09.2021 u 11:12
0

SELAKOVIĆ: Srbija i Gvatemala međusobno će ukinuti vize za građane

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa predsednikom Gvatemale Alehandrom Eduardom Ðamateijem Faljom i dogovorio međusobno ukidanje viza za građane obe zemlje.

Selaković je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čestitke na uspesima u ekonomskim reformama Gvatemale i izrazio nadu da će predsednik Falja doći u zvaničnu posetu Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:  MALI: Novi model fiskalizacije će osnažiti borbu protiv sive ekonomije!

Selaković je poručio da se odnosi dve zemlje baziraju na iskrenom prijateljstvu, poštovanju i razumevanju i istakao da je Srbija odlučna da dodatno jača veze i ukupnu saradnju sa prijateljskom Gvatemalom.

Ministar je dodao da o dugoj tradiciji našeg prijateljstva, govori i činjenica da dve zemlje sledeć godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ukazao je da takav jubilej zaslužuje da bude adekvatno obeležen na svim poljima, pored političkog – bilateralnim posetama i potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o saradnji dve zemlje, tako i u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta…

PROČITAJTE JOŠ:  UDRUŽENJE ZA POMOĆ OBOLELIMA OD AUTIZMA: Šta će se desiti sa tom decom kada roditelji umru? „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA TV HAPPY!

Selaković je istakao da naše dve zemlje treba da iskoriste sve potencijale za unapređenje ekonomske saradnje, tako da prate nivo odličnih prijateljskih i političkih odnosa.

On je izrazio zadovoljstvo i zahvalio na potvrdi da će delegacija Gvatemale, predvođena ministrom spoljnih poslova, biti prisutna na predstojećem komemorativnom skupu u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Predsednik Falja i ministar Selaković dogovorili su da se međusobno ukinu vize za građane obe zemlje i da taj sporazum bude potpisan u Beogradu, tokom trajanja skupa Pokreta nesvrstanih.

PROČITAJTE JOŠ:  KORONA U PČINJSKOM OKRUGU: Još 161 novozaražen

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Gvatemali na iskrenoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje i zalaganju za poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Selaković je predsednika Gvatemale informisao i o stanju u briselskom dijalogu, kao i o aktuelnim provokacijama Prištine i teškom položaju srpskog naroda.

Upoznao je predsednika sa uspesima ekonomskih reformi Srbije u prethodnih sedam godina i naglasio da je naša zemlja sada u mogućnosti da pomogne prijateljskim državama, te da je do sada donirala oko 1,1 milion antikovid vakcina zemljama u regionu, Africi i na Bliskom Istoku.

PROČITAJTE JOŠ:  Slavimo LJUBAV, VERU, NADU: DANAS SE OBAVEZNO SUZDRŽAVAJTE OD OVE DVE STVARI!

Šef srpske diplomatije obavestio je predednika Gvatemale da će Srbija opredeliti finansijsku podršku selu Srbija u Gvatemali, za otklanjanje posledica zemljotresa, koja će biti iskorišćena za izgradnju kuća za porodice u ovom gvatemalskom selu koje nosi ime po našoj državi.

Sastanku ministra spoljnih poslova Srbije sa predsednikom Gvatemale prisustvovali su ministar spoljnih poslova i ministar rada te centralnoameričke države.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter