Izvor: Kosovo online
28.09.2023 u 12:27
1

OSEĆA SE NAPETOST, NESIGURNOST, TUGA I NEMOĆ: Srbi u sredinama južno do Ibra ogolili dušu

Svaka kriza na severu Kosova odražava se i na Srbe koji žive južno od Ibra, pa se tako nakon dešavanja u Banjskoj oseća neizvesnost, strah, tuga za poginulima i nemoć, tvrde sagovornici portala.

Igor Joksimović iz Gračanice kaže da je situacija na centralnom Kosovu slična kao i na severu.

„Narod se ovde solidariše sa ljudima sa severa. Svi smo isti, svi smo Srbi. Nije lepo što se desilo ovo što se desilo, žalim i policajca koji je poginuo, žalim i Srbe koji su poginuli. Postoji krivac, zna se ko je, neko ko stvarno voli da dođe do ovoga. Treba da se što pre smiri situacija, da bude normalno i da se koliko toliko vratimo u normalu. Mi ipak moramo da živimo ovde svi zajedno, to je neminovno, samo treba pametne glave da sednu i smire situaciju. Oseća se veliki strah posle svega što je viđeno i nije svejedno. Nije lako biti Srbin danas“, kazao je Joksimović.

Njegov sugrađanin Momir Jevtić kaže da je situacija stalno napeta, ali da se to posebno oseća nakon dešavanja u Banjskoj.

„Ovde je napeto non-stop, samo pojedini događaji dodaju ulje na vatru. Narod je uznemiren, očekuje se šta će dalje biti“, ističe Jevtić.

Zoran Mitić takođe meštanin Gračanice kaže da veruje da će stvati ipak doći na bolje.

„Biće dobro, biće bolje“, poručio je Mitić.

Ljubica Nedeljković iz Novog Badovca kaže da se trenutno živi u atmosferi neizvesnosti.

„Oseća se nesigurnost, oseća se tuga i nemoć. Jednostavno ne znate šta ćete sa životom“, rekla je Nedeljković.

U Gračanici će se danas u podne paliti sveće za stradale u Banjskoj.

Dešavanja na severu Kosova negativno su uticala i na stanovnike opštine Štrpce i izazvala zabrinutost. Meštanka Slavica Redžić ističe da je najviše uplašena za bezbednost dece.

„Nije nam prijatno, teško nam je, stalno smo u neizvesnosti šta će da bude i ovde kod nas, da se ne desi isto što i dole. Nesigurno je i zbog nas i zbog dece. Deca nam idu u školu, plašimo se, moramo sa njima do škole, pa da ih sačekamo. Nikada ne znamo šta će da bude“, kaže Redžić.

„Svakako ovo utiče na sve nas, jer smo svesni da to može i ovde nama da se desi“, ističe još jedan meštanin Štrpca Dragan Milovanović.

Javorka Simić iz istog mesta tvrdi da situacija nije kao što je bila.

„To je tako došlo iznenada, nepredviđeno pa se ljudi ne osećaju prijatno. Oseća se stres, trauma, razmišljanje i razgovori kako će i šta biti sutra. Nije baš kao što je bilo“, rekla je Simić.

Svaka situacija na severu Kosova odražava se i na život Srba južno od Ibra ističe još jedna stanocnica Štrpca Jelena Janićević.

„Poslednja situacija na severu je učinila da se osećamo nebezbedno, nesigurno, konstantno je prisutan strah, stres. Osim što saosećamo sa našim sunarodnicima na severu Kosova, osećamo i strah za sve nas koji živimo južnije od Ibra“, istakla je Janićević.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OSEĆA SE NAPETOST, NESIGURNOST, TUGA I NEMOĆ: Srbi u sredinama južno do Ibra ogolili dušu”

  1. Prepušteni su na milost i nemilost (uglavnom ovo drugo) šiptara i nacista koji čuvaju šiptare.Od Srbije im nema pomoći, a nada u milost Gospodnju im je ostala kao nada u spas.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter