Izvor: Kurir
13.07.2024 u 17:06
0

STANJE NA GRANIČNIM PRELAZIMA U SRBIJI: Na ovim mestima je najkritičnije, a kolone se samo ređaju

Kolaps na graničnim prelazima na Balkanu - to bi bio kratak opis gužvi koje su se stvorile na granicama i na putevima širom regiona. Problem vozačima dodatno stvaraju i ekstremno visoke temperature.

Godišnji odmori, vikend, radovi na putevima i saobraćajne nesreće, faktori su koji su doveli do velike frekvencije saobraćaja u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

ZABELEŽENO 40 STEPENI U HLADU: Bliži se rekordu iz 2007. godine

Stanje na graničnim prelazima u Srbiji

Kada je su u pitanju granični prelazi u Srbiji danas su najduža zadržavanja zabeležena na na Preševu na izlazu iz Srbije gde se čeka dva sata, dok se na Batrovcima i Gradini čeka oko 50 minuta.

Kako je ranije danas objavila Uprava granične policije Srbije, putnička vozila i autobusi na graničnom prelazu Preševo, na izlazu iz zemlje, zadržavala su se dva sata. Prema informacijama AMSS, putnički automobili su na Gradini zadržavaju skoro sat vremena, a na Batrovcima 45 minuta.

Kada je u pitanju granični prelaz sa Mađarskom, Horgoš, tu se stvaraju gužve. Kako se vidi na snimcima AMSS veliki broj vozila čeka na ovom prometnom prelazu da izađe iz Srbije. U smeru ka Srbiji iz Mađarske, vozila ima, ali znatno manje.

Na Batrovcima, u smeru iz Hrvatske ka Srbiji ima dosta vozila, a samim tim se na ulazu u Srbiju čeka. U suprotnom smeru situacija je potpuno drugačija, i skoro da nema vozila.

Na prelazu Gradina sa Bugarskom ima vozila u oba smera, a sudeći po AMSS kamerama veća zadržavanja i gužva su u smeru ka Bugarskoj.

Kada je u pitanju stanje na jednom od prometnijih graničnih prelaza sa Severnom Makedonijom gužve su u smeru ka ovoj državi, mahom jer se kroz nju prolazi na putu do popularne letnje destinacije građana Srbije – Grčke.

Crna Gora

Kada su u pitanju granični prelazi sa Crnom Gorom, sudeći po snimcima MUP-a Crne Gore, čekanja jedino nema na prelazu Dracenovac, dok vozila u kolonama ima na prelazima Dobrakovo i Ranca na ulazu u Srbiju.

U Crnoj Gori je došlo do gužve kod tunela Sozina, zbog protesta koji je trajao dva sata, od 10-12 časova. Kolone se protežu prema Baru i Sutomoru.

RTCG prenosi da su kolone automobila prema severu Crne Gore, zbog čega je gužva nastala na autoputu Princeza Ksenija. Gužva je, kako pišu, i na izlazu sa autoputa kod Mateševa.

Duge kolone vozila formirale su se i na putnom pravcu Ada Bojana – Štoj – Velika plaža.

U Hrvatskoj gužva i na putevima

Službeno su počela letovanja, a s njima i poteškoće u odvijanju saobraćaja na pojedinim deonicama autoputa u Hrvatskoj, naročito iz smera unutrašnjosti prema moru, na prilazima turističkih centara duž obale, putevima u Istri, ponekim graničnim prelazima, trajektnim lukama i pristaništima, piše „Jutarnji list“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske objavilo je snimak sa naplatne rampe Lučko iz vazduha, na kojoj se vide kilometarske kolone vozila. Većina ih stoji u mestu zbog letnjih gužvi, što su takođe potvrdili iz Hrvatskog autokluba (HAK), navodeći da je pojačan priliv u smeru mora.

Takođe su gužve između čvorova Lučko i Bosiljevo II u oba smera, a na izlazu sa autoputa u Lučkom kolona je duga oko jedan kilometar. Kolona između čvora Benkovac i odmorišta Nadin u smeru Zagreba duga je oko dva kilometra.

Kolona od 1,5 kilometara se takođe stvorila na naplatnoj rampi Trakošćan u smeru Zagreba i proteže se u Sloveniju, uz generalno povećanu gustoću u smeru Zagreba na autoputu A2. Na autoputu A3 Bregana-Lipovac, dogodila se saobraćajna nesreća između čvora Popovača i čvora Križ na 85+300 kilometara, na putu u smeru Bregane. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona privatnih i teretnih vozila nalazi se na autoputu A3 između 304+500 km i graničnog prelaza GP Bajakovo u smeru Lipovca, dužine oko 3 km. Vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Na autoputu A4 Goričan-Zagreb dogodila se saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi Sveta Helena, u smeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h. Još jedna nesreća bila je na 55+000 km između čvora Breznički Hum i čvora Novi Marof na putu u smeru Goričana. Saobraćaj ide u dve trake uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Kolona vozila nalazi se i između čvora Križišće i čvora Šmrika u smeru Križišća, dužine oko 1 kilometra. Preporuka za smer Crikvenica i Novi Vinodolski je izlaz na čvoru Križišće, dodaje HAK. Na pojedinim deonicama Stare karlovačke između Lučkog i Karlovca vozi se usporeno.

Došlo je i do povremenih usporavanja na prilazima turističkim centrima Jadranskom magistralom i vožnje u koloni iz smera kopna prema ostrvu na DC102.

U BiH gužve i zbog radova na putevima

Pojačana je frekvencija vozila na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, posebno na izlazima iz gradskih zona i na graničnim prelazima prema Hrvatskoj.

Stanje na granicama

Na graničnim prelazima sa Hrvatskom, Crnom Gorom, kao i na graničnom prelazu Šepak prema Srbiji duge su kolone vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Iz AMS su naveli da je do kraja avgusta za putnički saobraćaj otvoren granični prelaz Krstac na putu Gacko – Nikšić.

Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila teža od pet tona najveće dozvoljene mase.

Teretna vozila teža od pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti granični prelaz Šepak.

Iz AMS preporučuju vozačima da prate veb-kamere Saveza i na vreme se informišu o stanju na graničnim prelazima.

Do kraja avgusta za međunarodni putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac na putu Gacko-Nikšić.

Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila teža od pet tona najveće dozvoljene mase, pa se preusmeravaju na novi most Bratoljub u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu da koriste granični prelaz Šepak.

Zbog visoke dnevne temperature iz AMS savetuju vozačima da na duža putovanja kreću u jutarnjim ili večernjim časovima, a ukoliko ipak putuju tokom dana da prave češće pauze. Preporuka je i da se pre napuštanja vozila ugasi klima, kako bi se organizam na vreme navikao na spoljnu temperaturu.

Obustava saobraćaja zbog radova

Saobraćaj je zbog neophodnih radova obustavljen na magistralnom putu Crna Rijeka – Jajce, te preusmeren na put preko Mrkonjić Grada i Jezera.

Radovi se izvode i na području Prijedora, Trebinja, na putu Gacko-Tjentište, u mestu Sastavci, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno.

Na magistralnom putu Prijedor-Kozarac zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor izmenjen je režim saobraćaja. Izmena saobraćaja je i na deonici magistralnog puta Brodar – granica Srpske i Srbije u tunelu Trgovište.

Zbog postavljanja rasvete u tunelu „Sijeračke stijene“ izmenjen je režim u odvijanju saobraćaja na deonici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina, kao i na auto-putu Gradiška-Banjaluka zbog radova na mostu „Bogdanovac“.

Zbog radova na magistralnom putu Nova Topola – Klašnice, izmenjen je režim u odvijanju saobraćaja, a do povremenih obustava dolazi i na regionalnom putu Doboj-Modriča u Kostajnici zbog miniranja u kamenolomu „Grapska-Kostajnica“.

Saobraćaj će povremeno biti obustavljan na deonici magistralnog puta Ljubogošta-Sumbulovac- Podromanija, na lokalitetu kamenoloma „Rogoušići“ zbog izvođenja radova. Obustave će biti petominutne i trajaće do 19. jula.

Na lokalitetu Han Derventa u opštini Pale zbog minerskih radova saobraćaj se povremeno obustavlja na delu magistralnog puta Podromanija – Donja Ljubogošta.

Na deonici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmeničnim propuštanjem vozila, a izmene su zbog radova i na deonici magistralnog puta Han Pijesak – Sokolac.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona.

Zbog rekonstrukcije deonice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/ izmenjen je režim u odvijanju saobraćaja sve do kraja godine.

Režim saobraćaja izmenjen je na magistralnom putu deonica Rudanka-Doboj zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji autoputa na koridoru „Pet ce“ od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva. Radovi su produženi do kraja godine.

Klizišta usporavaju saobraćaj na magistralnom putnom pravcu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu i na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Stanari-Rudanka, na prevoju Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Do povremene obustave saobraćaja zbog izvođenja minerskih radova dolazi na deonici magistralnog puta Trnovo-Miljevina u kanjonu reke Bistrice.

Na području FBiH radovi su u toku na magistralnim putevima Kladanj-Vlasenica, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje.

Na ostalim mestima gde se izvode radovi saobraća se usporeno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter