Izvor: 24 sedam
22.08.2024 u 22:27
0

SVE VIŠE OBOLELIH OD KORONE: Svaki treći testirani je pozitivan

U laboratoriji "Vatreno oko" se poslednjih dana uradi gotovo tri puta više testova nego pre samo dve nedelje

Od početka maja povećava se broj zaraženih koronavirusom. Ipak, većina obolelih ima blagu do srednje tešku kliničku sliku, i to nije dovelo do povećanog opterećenja zdravstvenog sistema. Za prvih 20 dana avgusta testirano je gotovo 9.000 osoba, a više od 30 odsto je bilo pozitivno. Direktorka laboratorije „Vatreno oko“ Snežana Jovanović kaže da zbog povećanog broja putovanja u letnjem periodu, virus cirkuliše i raste broj zaraženih. Očekuje se da broj zaražnih nastavi da raste.

U laboratoriji „Vatreno oko“ se poslednjih dana uradi gotovo tri puta više testova nego pre samo dve nedelje.

Direktorka laboratorije dr Snežana Jovanović rekla je u Dnevniku RTS-a da su u maju radili oko 400 uzoraka, od kojih je samo 10 bilo pozitivno, a da je u julu i avgustu došlo do značajnog povećanja od 900 do 1.000 testiranih na mesečnom nivou.

„U julu smo imali oko 15 odsto pozitivnih antigenskih testova i oko 13 odsto pozitivnih pi-si-ar testova. Juče, svaki treći uzorak koji je testiran pi-si-ar testom za detekciju SARS-KoV-2 virusa je bio pozitivan. Odnosno, oko 15 odsto pozitivnih pi-si-ar testova i 23 odsto antigenskih testova od ukupnog broja urađenog“, navodi Jovanovićeva.

Navodi i da je došlo do povećanja broja hospitalizacija u zemljama gde građani Srbije idu na letovanje – u Italiji, Španiji, Grčkoj, Turskoj, i u nekim zemljama u regionu, kao što su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Upravo zbog povećanog broja putovanja u letnjem periodu, ljudi se više kreću, virus cirkuliše i raste broj zaraženih.

Doktorka očekuje da će u septembru, zbog početka školske godine, ili u oktobru, kada krenu fakulteti, zbog povećanja kontakata sigurno doći do povećanja ne samo broja testiranja na dnevnom nivou nego verovatno i procenta pozitivnih.

U svetu je najčešća varijanta koronavirusa flirt, što je varijanta omikrona.

„Obično se kaže da su to ili lakše ili srednje teške kliničke slike. Negde je došlo do povećanja broja hospitalizacija, čak i u zemljama u okruženju, ali klinička slika kod nas, prema onim podacima koje imam, nije (teška). Klinička slika je temperatura od 38 do 40, zapušen nos ili kijanje, curenje iz nosa, bol u grlu, bolovi u mišićima, kostima, glavobolja, a pojedini pacijenti imaju takođe i dijareju“, navodi Jovanovićeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter