Izvor: Happy BSC
03.11.2022 u 16:28
1

TRAGIČNA SUDBINA POSLEDNJEG KRALJA JUGOSLAVIJE: Preminuo je na današnji dan, život mu je obeležio rani gubitak oca (FOTO)

Na današnji dan 3. novembar 1970. godine preminuo je kralj Petar II Karađorđević, poslednji kralj Jugoslavije. 

DA LI JE RASKOL U DINASTIJI VEOMA BLIZU? Filip Karađorđević se sreo sa OCEM, a maćehu je izbegavao vešto!

Kralj Petar II Karađorđević bio je najstariji sin kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije. Rođen je 6. septembra 1923. godine. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Titula kralja mu je pripala po naslednoj liniji, pošto mu je otac ubijen u Marseju 1934. godine, kada je imao samo 11 godina.

Osnovno obrazovanje stekao je na Belom dvoru, a pohađao je i školu u Velikoj Britaniji iz koje se vratio posle ubistva oca i poneo titulu “kralj Jugoslavije“. Zemlju je do njegovog punoletstva trebalo da vodi Namesništvo na čelu sa njegovim stricem, knezom Pavlom Karađorđevićem. 

U jesen 1939. godine, Petar je započeo studije prava i vojnih veština. Pad Francuske u leto 1940. godine, sa velikim bolom, nevericom i zebnjom propraćem je u srpskom narodu. Knez Pavle i kralj Petar, kao i čitav srpski narod bili su izrazito antihitlerovski i antifašistički opredeljeni. U proleće 1941. Hitler vlada Evropom i sprema se na pohod na Sovjetski savez. Upućuje ultimatum Jugoslaviji da se priključi njegovom Trojnom paktu. Sa druge strane, Velika Britanija vrši pritisak na kneza Pavla i jugoslovensku vladu da se suprotstave Nemačkoj.

Knez Pavle da bi izbegao ratni poraz i stradanje naroda, odlučuje da pristupi Trojnom paktu. U zoru 27. marta, izvršen je državni uda kojim su knez Pavle i vlada Cvetković – Maček zbačeni sa vlasti. Kralj Petar je proglašen za punoletnog i objavljeno je da preuzima vlast. Srpski narod je oduševljeno pozdravio prevrat i stupanje kralja Petra na vlast. 

Velika Britanija je zarad svojih interesa gurnula Kraljevinu Jugoslaviju u ratni ambis. 

6. aprila nemačke bombe udaraju po Beogradu. Zajedno sa članovima vlade, kralj Petar napušta prestonicu. Utočište su našli u Londonu 21. juna 1941. godine. Kralj se 1944. godine oženio grčkom princezom Aleksandrom i 1945. godine rodio im se sin Aleksandar II.

U okupiranoj Jugoslaviji postojala su dva pokreta otpora,  Rojalistički i legitimistički pokret opora, na čelu sa đeneralom Dragoljubom Dražom Mihailovićem i komunistički pokret koji je predvodio Josip Broz Tito i između kojih se vodio građanski rat. Sovjetski tenkovi ulaze u Beograd  u oktobru 1944. godine i ustoličuju Josipa Broza. Kralj Petar Drugi Karađorđević nikada nije abdicirao.

Posle teške bolesti umire u Denveru 3.novembra 1970. godine. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu, a u januaru 2013. godine, njegovi zemni ostaci vraćeni su u Srbiju i počivaju u porodičnoj grobnici u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “TRAGIČNA SUDBINA POSLEDNJEG KRALJA JUGOSLAVIJE: Preminuo je na današnji dan, život mu je obeležio rani gubitak oca (FOTO)”

  1. Поштовани , Ви знате да краљ није абдицирао , на жалост дошао је Други светски рат наш краљ млади Петар био је дете , њему је одузето младост ,отац и његова држава Србија .Он је трагична личност изгубио је све .После другог Светског рата , на жалост Комунисти су им забранили повратак у Србију .Учињена је једна велика неправда према Династији Карађорђевић ,прошло је много времена , треба оставити окрутну неправду и вратити Монархију Србији и Србима .!!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter