Izvor: Telegraf
06.08.2024 u 13:03
0

TRAŽILI ZLATO PA PRONAŠLI OSTATKE ZVERI STARE 10 HILJADA GODINA: Šok rudara na istoku Rusije

RunastiI nosorog je izumrla vrsta koja je nastanjivala severne stepe Evroazije, Sibira i Mongolske nizije tokom pleistocena.

Živeli su jako davno i o njima se malo zna. Zato je vest o pronalasku zamrznutih ostataka u regionu Kolimi na dalekom istoku Rusije prava senzacija.

Na društvenim mrežama kruže fotografije rudara koji su u tundri, tragajući za zlatom, pronašli očuvane ostatke runastog nosoroga, prenosi Metro.

Vidimo mumificirano telo i rog, a sačuvani su zahvaljujući niskim temperaturama. Ovaj region je i danas, u velikoj meri, prekriven permafrostom.

 

UPOZORENJE POTROŠAČIMA: Ova Bošova mašina se povlači iz prodaje zbog rizika od strujnog udara

 

Podsećamo, u ovoj oblasti su i ranije otkrivani ostaci životinja koje su nekada dominirale, poput bizona ili pećinskog lava.

Lokalni mediji prenose da su rudari bili iznenađeni i oduševljeni kada su buldožerom iskopali zemlju, a potom shvatili šta imaju pred sobom.

Odrasle jedinke runastih nosoroga dostizale su dužinu od 3,7 metara, a visinu od dva metra. Imale su dva roga, čeoni i znatno duži nazalni. Telo im je bilo prekriveno dugo, gustom dlakom crvenkasto-braon boje.

 

 

Za razliku od drugih pleistocenskih krupnih biljojeda, nikada nisu prešli preko Beringovog kopnenog mosta i naselili severnoamerički kontinent.

Pretpostavlja se da je razlog mala količina hrane i nedostatak pogodnog staništa. Predstavnici ove vrste nestaju krajem poslednjeg glacijala, pre nekih 10.000 godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter